BEDAŞ'ın kaçak muamelesi yaptığı abone, faturayı ödemezse hapse girecek


İSTANBUL (CİHAN)- Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), abonelerine kaçak muamelesi yapması ve yüksek faturalar nedeniyle vatandaşların tepkisini çekmeye devam ediyor. Bir yıldır aboneliğinin olduğunu söyleyen bir vatandaş, BEDAŞ'ın kaçak elektrik kullanılıyor diye sayaçlarını söktüğünü ve kesilen yüksek faturayı ödememeleri durumunda eşinin hapse gireceğini söyledi. Atölye işleten bir işyeri sahibi ise her ay 600 lira civarında olan elektrik faturalarının son ayda 16 bin lira olarak geldiğini belirtti.

Son aylarda yüksek gelen elektrik faturalarına vatandaşların isyanı devam ediyor. Boğaziçi Elektrik Dağıtım Şirketi'nin (BEDAŞ) özelleşmesiyle birlikte yüksek faturaların gelmesi vatandaşlar ve işletmeleri zor durumda bıraktı.

Sefaköy Gültepe Mahallesi'nde ikamet eden Serkan Çakır ve eşi Ebru Çakır, bir yıldır abone olmalarına rağmen BEDAŞ'ın kendilerinden habersiz sayaçlarını söktüklerini belirtti. Serkan Çakır, abone olmalarına rağmen BEDAŞ'ın kaçak elektrik kullandınız diye yasal işlem başlattığını ve cezayı ödemedikleri takdirde eşi Ebru Çakır'ın hapse gireceğini ifade etti. Yaklaşık 5 aydır fütura gelmediğini aktaran Serkan Çakır, "Ben işteyken eve geliyorlar eşimin adına bir tutanak tutuyorlar. Sonra da bize fatura gönderiyorlar. Halbuki tutanak tutarken aboneliğiniz yok diyorlar. Sonra da 5 aylık fatura gönderiyorlar. 9'uncu aydan 2'nci aya kadar. Bir haftada da eşimin adına yasal uyarı geldi. 09.03.2015 pazartesi gününe kadar faturayı ödemezsek 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası diye yasal uyarı geldi. Kaçak kullanım cezası diye." diye konuştu.

BEDAŞ'ın kendilerine haber vermeden sayaçlarını değiştirdiklerini söyleyen Çakır, "Sonrasında da kaçak kullanım cezası kesiyor. Ama akabinde de fatura gönderiyor. Yenibosna'daki BEDAŞ'a gittik. Onlarla da görüştük açıkçası onlar da işin içinden çıkamadı, şaşırdılar. Bizi Cevizlibağ'a gönderdiler. Şuanda biz mağdur durumdayız." şeklinde konuştu.

5 aylık faturayı bir anda kestiklerine dile getiren Çakır, "Baktığımız zaman burada 600 liralık kaçak kullanım bedeli var. 420 liralık fatura var. 5 aylık faturayı bir anda kesiyorlar. Burada sayacı iptal eden zaten BEDAŞ. Benim zaten aboneliğim var. İlk önce aboneliğiniz yok diyor. Kaçak kullanım olarak ceza kesiyor bir de eşimin adına kesiyor. İşin garip tarafı o. Abonelik zaten benim üzerime. Zaten aboneliğe bakarsanız numaralar farklı. Şuanda bizi Cevizlibağ BEDAŞ' a gönderdiler. Burada dilekçe vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Sayacı neden değiştirdiklerini onlarında bilmediğine belirten Çakır, "İçeride bir belge çıkarttırdım. Benim 1 yıllık aboneliğim vardı. Sayacımı söküp 28 Ocak 2014' de yeni sayaç takmışlar. Sayacı neden değiştirdiklerini BEDAŞ'da bilmiyor. Sefaköy'deki BEDAŞ'A gidin diyorlar. Onlarda bilmiyor. Bu sayacı niye değiştirdiniz? Değiştirdiniz madem bize neden haber vermiyorsunuz? Bize haber vermiyorsunuz, neden kayıp kaçak bedeli kesiyorsunuz? 28 Ocak'ta değiştirdiniz madem neden 9'uncu aydan beri fatura göndermiyorsunuz? Bu durumun sayacın değişimiyle de alakası yok. Dolayısıyla biz ciddi bir mağduriyet yaşadık." dedi.

Cezayı ödemedikleri takdirde hapse gireceğini aktaran Ebru Çakır, "Tutanağımızı tuttuk, verdik. Dedikleri şey de şu; 15 güne kadar bekleyin 15 gün sonra sonuçlanacak. Halbuki kayıp kaçak bedeli faturasının son ödeme tarihi ise 09.03.2015 pazartesi günü. Ben bunu ödeyecek miyim, ödemeyecek miyim? Diye soruyorum. Siz bilirsiniz diyor hanımefendi bana. Bana kalırsa ödemem. Ödemezseniz elektriğiniz kesilir diyor. Ben 15 gün boyunca neyi bekleyeceğim. Faturamızı da taksitlendirmiyorlar. Cezanın da ödenmesi gerekiyor. 3 yıldan 5 yıla kadar da hapis cezası var. Eğer ödemezsek pazartesi günü beni içeri alacaklar. İçeride zaten bir çok kişi aynı durumdan mağdur. 15- 16 lira fatura gelenler var. Hiç kullanmadığı halde 3 bin lira fatura gelenler var. Ve herkese aynı işlemi uygulamışlar." şeklinde konuştu.

Zeytinburnu'nda Kesim atölyesi işleten Ahmet Parlak ise daha önceki aylarda 500 ila 600 lira arasında gelen faturanın bir anda 16 bin lira gelmesine itiraz etmek için Cevizlibağ'daki BEDAŞ' a geldiğini söyledi. Ancak içeride yetkili kimsenin olmadığını aktardı.

1 buçuk yıldır 500-600 lira gelen faturanın 16 bin lira gelme ihtimalinin olmadığını söyleyen Ahmet Parlak, "Mağdur insanlar var onlarda biri de biziz. İçeri de daha çok üzüldüğüm inşalarda vardı. Normal de bize gelen elektrik faturası 500 ila 600 lira arasında değişiyor. Geçen ay fatura 13 bin lira geliyor. 13 bin lirayı kendileri otomatik olarak 800 lirayı düşürüyor. Bu ay ki fatura ise 16 bin lira geliyor. Bir haftadır uğraşıyoruz. Bundan sonra hukuki yollara başvuracağız. Her halde mahkemelik olacağız. Tamamen saçmalık yani. 1 buçuk yıldır 500-600 lira gelen faturanın 16 bin lira gelme ihtimali yok. Ama uğraştırıyorlar. Kimsenin de bildiği bir şey yok. Yetkili insan da yok. İnsanları yormaktan başka yaptıkları bir şey yok." diye konuştu.

Kaçak kullanımların bir nevi halkın üzerinden almaya çalıştıklarını dile getiren Parlak, "Kazandıkları para yetmiyor herhalde. Mutlaka çözüm bulunması lazım. Hakkını arayan insanlar var, arayamayan insanlar var. Arayan bir şekilde yolunu bulup yapacak. Arayamayanları ise parası gidecek yazık günah olacak. Herkes bu paraları zor kazanıyor. İçerideki bayan haram para yiyoruz biz dedi. Siz haram para mı yiyeceksiniz dedi. Evet haram para yiyoruz dedi içerideki kadının bir tanesi." ifadelerini kullandı.

CİHAN
<< Önceki Haber BEDAŞ'ın kaçak muamelesi yaptığı abone, faturayı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER