Bekaroğlu:10-15 yılda İstanbul'da 150 milyar dolarlık kent rantı paylaşıldı


CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 10-15 yılda İstanbul'da 150 milyar dolarlık kent rantı oluşturarak, paylaşıldığını savundu.

İstanbul'da 3. havalimanı ve 3. köprü ve Kanal İstanbul dolayısıyla bambaşka rant alanları oluşturulduğunu öne süren Bekaroğlu, "Bu rant alanları paylaşılacak ve yağmalanacak. Rakamlar çok büyüdüğü için eski Türkiye'deki akla hayale gelmeyecek büyük rakamları yağmalıyorlar. Bugüne kadar İstanbul'da asgari 150 milyar dolar civarında yağma oldu. Bundan sonra bu projelerle 5-10 yıl içinde bir 100-150 milyar dolarlık bir yağma var." diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın toplantısı düzenledi.

Asgari ücretin 2016 itibariyle 1300 lira olacağını belirten Bekaroğlu, şu ifadeleri kullandı: "Buna bağlı olarak uzman er ve erbaşların maaşları da asgari ücret üzerinden hesaplandığından dolayı yüzde 30 artacaktı. Ama hükümet dün Meclis'e getirdiği ve Meclis'ten geçen bütün ısrarlarımıza rağmen geçen madde ile uzman er ve erbaşların maaşının yüzde 30 artması engellendi. Gerekçe de hiyerarşi, ordudaki hiyerarşi. Eğer er ve erbaşların maaşları yüzde 30 artsaydı niye böyle olacaktı, çünkü onların yasasında uzman er ve erbaş maaşlarının asgari ücrete endeksli olduğu yazılı. Asgari ücret belli bir katsayıyla çarpılarak hesaplanıyor maaşları."

Bu durumun ortadan kaldırılarak uzman er ve erbaş maaş artışlarının memur maaşına endekslendiğini kaydeden Bekaroğlu, şöyle konuştu: "Bakan dahil, plan ve bütçe komisyonu dahil sandılar ki burada iyi bir şey yapıyorlar. Biz fark ettik bunu. Kendilerine anlattık komisyon başkanına 'hayır böyle bir şey olamaz' dedi. Evet oluyor. 'Uzman er ve erbaşların maaşları 500 lira artacakken siz bunu engelliyorsunuz' dedik. Zekeriya Temizel'le beraber cetvellerle anlattık kendilerine. 'Bakan'la görüşeyim bunu çekmemiz gerekir' dedi. Komisyon başkanı bakanla görüştü, bakan kabul etmedi. Ve dün Adalet ve Kalkınma Partililerin oylarıyla yasalaştı. Uzman er ve erbaş dediğimiz insanlar şu anda terörle mücadelenin en ön safında olan insanlar. Şehit haberleri geliyor. Elbette şehitleri rütbelerine göre ayırmayız böyle bir şey yapmayız, ayıptır bu olamaz böyle bir şey. Bu insanlar vatan için ölüyor. Ama işin gerçeğini de görelim evet vatan için ölüme gidiyorlar ama işin gerçeği bu insanlar fakir aile çocukları oldukları için yoksul oldukları için uzman er ve erbaş oluyorlar. Gelen şehit haberlerine bakın 4 kişi şehit haberi gelirse 2 ya da 3'ü uzman er ya da erbaş. Bu insanlara yapılan bu işin vicdansızlık olduğunu, ayıp olduğunu, adaletsiz olduğunu söylüyor. Hiyerarşi başka şekilde düzeltilebilir. Astsubayların maaşı arttırılabilirdi başka bir şey yapılabilirdi. Bu insanlara yapılan şey gerçekten çok ayıp. Adalet ve Kalkınma Partisi eski Türkiye'yi eleştirir. Bunlar külliyen yalandır. Eski Türkiye'yi yeniden kurdular eski Türkiye'de ne yapılıyorsa aynı şeyi yapıyorlar askeri bürokrasi getiriyor ne anlama geldiğine bakmadan bunu Meclis'ten geçiriyorlar."

ADALET VE KALKINMA PARTİSİNİN İL ÖRGÜTLERİNE HABER SALINDIĞI, TELEFONLARLA VE MAİLLERLE 2 BİN 100 KİŞİ BULUNDU

KİPTAŞ'ın İstanbul Çatalca'da yaptığı bir konut projesi olduğunu anlatan Bekaroğlu, şu bilgileri paylaştı: "Bu proje ilk planda konut projesi gibi gözüküyor öyle değil. Bu proje bir şekilde bize geldi ama KİPTAŞ'ın sitesinde yok ilan edilmedi. 2 bin 100 konut yapılıyor birinci etapta. 2,3,4 ve 5.'ci etapları var. Bu projenin iki amacı var. El altından gizli yapılan projenin iki amacı var. Bir şu anda birinci etapta 2 bin 100 AKP yandaşına önümüzdeki günlerde çok kıymetlenecek daireler yapılıp veriliyor. Bunlar 150-200 bin liraya mal olacak düşük kredilerle uygun şartlarda veriliyor. Bittiğinde sanıyorum 500 bin liradan başlayacak, 1 milyon liraya kadar gidecek. Bu proje Çatalca'da 3. havalimanına 13 kilometre uzaklıkta yapılıyor, tam Çatalca gişelerinin yanında yapılıyor. Bizim aldığımız bilgi Adalet ve Kalkınma Partisi'nin il örgütlerine haber salındığı, telefonlarla ve maillerle 2 bin 100 kişi bulundu ya da bulunmak üzere. Bir yandaşlara bir kıyak çekiliyor. İki esasen siyasi bir amaçları var bu da aslında paylaşım ve yağma amacıdır ama siyasi görünüyor. Çatalca'nın nüfus ve seçmen yapısını profilini değiştirecekler ve Çatalca Belediyesi'ni 2019'daki seçimlerde alacaklar."

ŞARK KURNAZLIĞI YAPIYORLAR ÇATALCA'NIN SEÇMEN PROFİLİNİ DEĞİŞTİREREK BURAYI ALACAKLAR VE YAĞMALAYACAKLAR

KİPTAŞ'ın yaptığı projede şartnamede evi alanların 5 yıl orada oturma zorunluluğu bulunduğunu anlatan Bekaroğlu, şunları kaydetti: "2 sene sonra bitecek insanlar buraya gelecek hemen arkasından ikinci üçüncü etap gelecek Çatalca'nın seçmen profili değiştiriliyor ve burayı alacaklar. Niye Çatalca ile uğraşıyorlar bu kadar niye ilgililer? Çünkü Çatalca hem 3. havaalanı hem de tasarlamış oldukları Kanal İstanbul nedeniyle çok kıymetlenecek ve büyük bir rant alanı olacak. Hırsızlık, yolsuzluk yapıldı filan. En büyük yağma aslında kent rantları üzerinden yapılıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi geçtiğimiz 10-15 yılda İstanbul'da asgarisini söylüyorum 150 milyar dolarlık kent rantı oluşturuldu ve paylaşıldı. Şimdi bu projelerle 3. havalimanı ve 3. köprü ve Kanal İstanbul dolayısıyla bambaşka rant alanları oluşturuluyor ve bu rant alanları paylaşılacak ve yağmalanacak. Bunun için Çatalca Belediyesi'nin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin eline geçmesi lazım. Şu an CHP'nin elinde olan Çatalca Belediyesi'nin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin eline geçmesi lazım. İşte burada yine bir şark kurnazlığı yapıyorlar oranın seçmen profilini değiştirerek burayı alacaklar ve yağmalayacaklar. Bakın KİPTAŞ'ın sitesine girin böyle bir ilan yok. Orada devam eden ve yapılan projelerin duyuruları var böyle bir şey yapıldığı zaman KİPTAŞ, TOKİ bunu ilan eder ve duyururlar. Serbestçe herkes başvuru ve isteyen bu daireleri alır. Şimdi böyle bir şey yapılmıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi örgütleri üzerinden bu birinci etap 2 bin 100 konut dağıtıldı arkasında 2,3,4 ve 5. Etaplar geliyor. Hızlı bir şekilde yapılıyor. Ne kadar yağlı, ballı bir paylaşım olduğunu göreceksiniz. Yeni Türkiye, demokrasi, adalet filan bunların hepsini açığa düşürüyor. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yaptığı tek şey var eski Türkiye'de ne yapılıyor idiyse bunları yeni aktörlerle yeni kurumlarla tekrarlamaktır. Bu her anlamda böyledir. Kürt meselesinde devlet yönetmekte yasa çıkartmakta yağmalamada da böyledir. Rakamlar çok büyüdüğü için eski Türkiye'deki akla hayale gelmeyecek büyük rakamları yağmalıyorlar. Bugüne kadar İstanbul'da asgari 150 milyar dolar civarında yağma dedim. Bundan sonra bu projelerle 5-10 yıl içinde bir 100-150 milyar dolarlık bir yağma var."

Bir gazetecinin, 'Askerlerle ilgili iadeyi itibar konusunda Savunma Bakanlığı'nın bir çalışması var. Balyoz ve Ergenekon davası ile ilgili hak kaybına uğrayanlarla ilgili neler söylersiniz?' sorusuna Bekaroğlu, "Bu konu gelmedi. Hak iadesine biz prensip olarak olumlu bakarız. Hak iadelerine, hak gaspına uğrayan insanların hakları iade edilecekse CHP olumlu bakar. Ama teknik olarak ne var bu gelmiş değil." cevabını verdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Bekaroğlu:10-15 yılda İstanbul'da 150 milyar dolarlık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER