Belçikalı turistlerin rotası Türkiye'den İspanya'ya kayıyor


Belçikalıların tatil tercihlerini belirlemek için ziyaret ettiği Brüksel Uluslararası Turizm Fuarı, EXPO Fuar Merkezi'nde başladı. Yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği ve Türkiye'nin de en büyük katılımcılardan biri olarak yer aldığı fuar 8 Şubat'a kadar devam edecek. Bu yıl 58.'si düzenlenen fuarda Türkiye'den turistik bölgelerin temsilcileri ve turizm acenteleri stantlarını açtı. Ancak geçtiğimiz yıllara göre Türkiye stantlarına ilgilinin bariz şekilde azaldığı gözlemlendi.

Belçika'nın Sunweb turizm firması yetkilisi Gino Nauwelaers, Türkiye'nin Belçikalı turistler için çok önemli bir yer olduğunu ve geçen seneye kadar en çok tatil tercihinin Türkiye'ye yönelik yapıldığını ifade etti. Nauwelaers, "Belçika'dan her yıl bir milyon turist tatil için yurtdışına çıkıyor. Normalde Türkiye'yi Belçika'dan 300 bin turist ziyaret ediyor. Fakat bu sene görüyoruz ki Türkiye'ye ilgi çok az. Geçtiğimiz seneye göre Türkiye'ye yüzde 40 azalma var. Şu anki verilerimize göre Belçikalılar İspanya'yı tercih etmeye başladı." şeklinde konuştu.

Avrupa'dan çok turist ağırlayan Alanya'nın tanıtımı için Brüksel turizm fuarında stant açan turizmci Cemile Biçer, turistlerin Müslüman ülkelere bakış açısının değiştiğini söyledi. Biçer, "Fransa'daki saldırıların ardından turistlerin Müslüman ülkelere bakış açısı negatif yönünde değişti. İstanbul'daki patlamanın da Türk turizmine ciddi bir etkisi oldu." diye ifade etti.

Alanya tanıtım vakfı yetkilisi Cengiz Topçu ise rakamsal bilgi vererek özellikle Rusya ile yaşanan olumsuz hadiselerden dolayı bu yıl Türkiye'ye 4 milyon Rus'un gelmeyeceğini ifade etti. Topçu, "Bu sene maalesef Ruslar ile yaşadığımız problemlerden dolayı bir eksiyle başlayacağız. Yaklaşık 4 milyon turist Türkiye'ye gelmeyecek gibi gözüküyor." dedi.

Topçu, Türkiye'nin doğusunda yaşanan hadiselerinin de turizme negatif bir etki yaptığını söylerken turistlerin güvenliğe önem verdiğini açıkladı. "Türkiye'nin doğusundaki yaşanan hadiselerden dolayı bir güvenlik sorunumuz var. Bununla ilgilide pazarlara baktığımızda ortalama yüzde 20 ile 45 arasında bir eksideyiz. Bu misafirlerin bir kısmı rezervasyonlarını yapmak istiyorlar ama doğuda yaşanan olayların bitmesini bekliyorlar." şeklinde konuşan Topçu, alternatif pazarlar arayışında olduklarını söyledi. Topçu, " İran şu anda gündemde olan bir pazarımız. Avrupalılara Türkiye'nin güvenilir bir ülke olduğunu onlara anlatmaya çalışıyoruz. Fakat turizm açısından zor bir sene olacak." ifadelerini kullandı.

Kuşadası'ndan bir otelin genel müdürlüğünü yapan Soner Bey, İslamofobinin arttığını ve insanların bu yüzden Türkiye'yi tercih etmediğini ifade etti. Soner Bey şöyle konuştu: "Başta Avrupa olmak üzere ve bütün dünyada Müslümanlara karşı bir ön yargı oluştu. İnternet üzerinden yayınlanan IŞİD propaganda filmlerinden dolayı insanlar korkuyor ve bu Türkiye'ye de bakış açıları olumsuz yönde değişiyor."

"TÜRKİYE'DEKİ 5 YILDIZLI OTELLER YÜZDE 50 İNDİRİMDE"

Jetair Leuven turizm firmasından Julie Geels, turistlerin çok tercih ettikleri yerlerin İspanya ve Yunanistan olduğunu belirtti. Geels, "Araba ile tatile gidenlerde de ciddi bir artış var. Özellikle Fransa ve İtalya bu konuda tercih ediliyor. Tunus'a zaten artık ilgi yok ve Türkiye'ye de ciddi bir ilgi azaldığını görüyoruz. Şu an Türkiye'de bazı beş yıldızlı oteller yüzde 50'ye kadar indirim yapıyorlar. Bu tür fiyatlar ile turistleri Türkiye'ye göndermeye çalışıyoruz." dedi.

Fuar ziyaretçilerden Belçikalı öğretmen Katja Moola, "Türkiye'ye ilginin azalmasının gerçekten üzücü buluyorum çünkü çok güzel bir ülke. Korkularımızdan ve önyargılarımızdan dolayı bazı ülkelere gitmeyeceksek o zaman hiçbir yere gidemeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye çok sık giden Frederike de Vos, turistlerin korkmasını doğru bulmadığını söyledi. De Vos, "İstanbul'a gidenler genellikle şehir gezisi için gidiyor. Ama çoğunlukla turistlerin tercih ettiği yerler Ege ve Akdeniz bölgeleri. İstanbul'da yaşanan hadiseden dolayı insanların artık Türkiye'yi tercih etmemeleri bence mantıklı bir karar değil." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Belçikalı turistlerin rotası Türkiye'den İspanya'ya kayıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER