Belediyeyi şikayet için gittikleri adliyede zincire takılıp düştüler

Belediyeyi şikayet için gittikleri adliyede zincire takılıp düştüler

Engellilere yönelik kanuni düzenlemenin gereğini yerine getirmeyen Ankara Büyükşehir ve ilçe belediyeler hakkında suç duyurusunda bulunmak isteyen engelliler, gittikleri Ankara Adliyesi önündeki zincire takılıp düştü.

Engelliler Konfederasyonu, Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği, Altınokta Körler Derneği, Altınokta Körlere Hizmet Vakfı, Altınokta Ankara Şubesi üyeleri 5378 sayılı Yasa'nın gereğini yapmadıkları gerekçesiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmak üzere Ankara Adliyesi'ne geldi. Adliyenin C Kapısı'na yönelen ancak merdivenlerden inemeyen engelliler, engelli rampası olmadığı için otomobillerin geçişi için yapılan rampaya yöneldi. Ancak bu sırada hesap etmedikleri bir şey oldu. Engelliler, araçların kontrolsüz geçişini önlemek için boydan boya çekilen zincire takıldı. Engellilerden bazıları tökezledi, bazıları ise yere düştü.

Engelliler daha sonra adliyeye girerek suç duyurusu dilekçelerini verdi. Çıkışta basın açıklaması yapan engelliler, günlük hayatta yaşadıkları zorlukları giderecek yasal düzenlemenin aradan geçen 10 yıla rağmen hayata geçirilmemesine tepki gösterdi.
Engellilerden Yusuf Dugan ve Hasan Tatar, belediyelerden şikayetçi olmak için geldikleri adliyede zincire ve dubalara takılıp düştüklerini, bu durumun yaşadıkları sıkıntılara birer örnek olduğunu dile getirdi. Altınokta Ankara Şube Başkanı Hasan Tatar, daha önce de dubalara takılıp düştüğünü ve sol kolunun kırıldığını anlattı.

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, 5378 sayılı Yasa'nın tüm kamu kurumu binaları ve halka açık alanların engellilere göre düzenlenmesini içerdiğini hatırlattı. 2005 yılında çıkan bu yasanın 7 yıl ertelendiğini dile getiren İçli, "2012 yılında süre doldu ancak birçok belediye toplu taşıma araçlarını, hizmet binalarını, sokakları engellilerin erişimine uygun hale getirmedi. Verilen kanun teklifiyle süre yine uzatıldı. 7 Temmuz 2015'te bu süre de doldu. Bütün süre uzatmalarına rağmen birçok belediye, kanunun gerektirdiği çalışmaları yapmadı." dedi.

Hala engellilerin erişimine uygun olmayan bir kentte yaşadıklarını vurgulayan İçli, "Çukurlar, gelişigüzel dikilmiş levhalar, direkler var. Sarı çizgiler engellilerin erişimine uygun olmadığı gibi hayati tehlike oluşturuyor. Toplu taşıma araçları bazı iyileştirmelere rağmen hale engellilere uygun değil." eleştirisinde bulundu. İçli, Engelliler Konfederasyonu ve bağlı derneklerle toplu bir şekilde Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleriyle ilgili şikayette bulunmaya ve haklarını aramaya geldiklerini belirtti.

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Hülagü Kaplan da Ankara'daki belediyelerle ilgili suç duyurusunda bulundu. Kaplan, daha sonra yaptığı açıklamada herkesin erişebileceği mekanlar yapılması için bütçe ayırılması gerektiğini ifade etti. CİHAN
<< Önceki Haber Belediyeyi şikayet için gittikleri adliyede zincire takılıp... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER