Berdimuhamedov, Tahran yolcusu

Berdimuhamedov, Tahran yolcusu

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 22-23 Kasım tarihlerinde İran'da resmi temaslarda bulunacak. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ikili görüşmelerde bulunacak olan Berdimuhamedov, Tahran'da düzenlenecek Doğalgaz İhraç Eden Ülkeler Zirvesi'ne de katılacak.

Berdimuhamedov'un yarın yapacağı Tahran ziyareti, Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındı. Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Raşid Meredov, Berdimuhamedov'un Tahran ziyareti ile ilgili bilgi verdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin yüksek seviyede olduğunu söyleyen Bakan Meredov, bu ziyaret kapsamında bir dizi ikili anlaşmalara imza atılacağını da söyledi. Türkmen Bakan, Berdimuhamedov'un 23 Kasım'da Tahran'da yapılacak Doğalgaz İhraç Eden Ülkeler Liderler Zirvesi'ne onur konuğu olarak katılacağını söyledi.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, söz konusu ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamasında, İran ile münasebetlerinin her geçen yıl daha da üst seviyelere çıktığını kaydederek, iki ülke arasında birçok uluslararası düzeyde dev projelere imza atıldığını kaydetti.

Tahran ziyareti kapsamında önemli bir zirveye de katılacaklarını belirten Berdimuhamedov, Türkmenistan doğalgaz ihraç eden büyük ülkelerin biri olduğunu belirtti. Enerji alanında işbirliğine hazır olduklarını belirten Türkmen lider, bu alanda birçok uluslararası girişimlerde bulunduklarını ve Birleşmiş Milletler tarafından destek aldıklarını ifade etti.

Türkmenistan, İran'ın en büyük ekonomik ortaklarından biri. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 5-6 milyar dolar civarında. Ekonomik ilişkileri yanı sıra doğalgaz ve ulaştırma sektöründe de önemli işbirliği içerisinde. Türkmenistan İran'a doğalgaz ihracatını yapıyor. Ayrıca, iki ülkenin girişimiyle Kazkaistan-Türkmenistan-İran demiryol projesi hayata geçirilerek, bölge ülkelerinin en kısa zamanda Basra Körfezi'ne ulaşması sağlandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bu sene mart ayında Türkmenistan'ı ziyaret etmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Berdimuhamedov, Tahran yolcusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER