Besin alerjisi mobil uygulamayla son bulacak


Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) gıda ürünlerinin son kullanma tarihlerinde kalan süreler ile alerjen ve inanç uyarıları gibi bir çok ürün bilgisini internet bağlantısına gerek kalmadan gösteren bir mobil uygulama geliştirildi. Uygulama sayesinde sağlığa zararlı katkı maddeleri içeren ve helal olmayan ürünler cep telefonlarıyla kontrol edilebilecek.

Ambalajlı gıda üretiminde çeşitliliğin artması ile birlikte gıdaların görünüm ve lezzetlerini, tüketicinin istediği duruma getirmek ve raf ömrünü uzatmak amacıyla gıdalara ilave edilen maddelerin çeşitliliği de arttı. Bu katkı maddeleri, çeşitli reaksiyonlara sebep olabiliyor. Astım, ürtiker, hiperaktivite, alerjik astım gibi çok çeşitli hastalıkların gelişmesine yol açabiliyor. Bunun yanında, bazı katkı maddeleri dini açıdan da sıkıntı oluşturabiliyor. Tüm bunlara rağmen alışverişe giden birçok insan, aldığı ürünün etiketini okumuyor.

SAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı'nca hastalıklara veya dini hassasiyete sahip kişiler için gıda ürünlerindeki zararlı veya şüpheli katkı maddelerini bildirebilecek mobil uygulama geliştirildi.

Yapılan çalışmada, tüketicilerin satın alacakları ambalajlı gıdaların üretim ve son kullanma tarihlerini görebilecekleri, ürünün içerik bilgilerine erişebilecekleri, kendilerinde reaksiyona sebebiyet verecek alerjenleri ve dini hassasiyet gerektiren maddeleri belirleyip uyarılar alabilecekleri karekod tabanlı bir mobil uygulama tasarımı yapıldı.

Mobil uygulamanın tasarımında yaygınlığı nedeniyle Android platformu tercih edildi. Uygulama, yazı formatında karekoda gömülen her türlü ürün bilgisinin telefon kamerası yardımıyla okunmasını sağlıyor. Okunan bu bilgiler telefon içerisindeki veritabanında saklanan ürün ayrıntıları ile karşılaştırılarak sonuçlar kullanıcıya gösteriliyor. Önerilen uygulamanın benzerlerinden en önemli farkı ise ürün bilgilerinin doğrudan karekoda gömülmesi ve ürün ayrıntılarının (zararlılıklar ve hassasiyetler) telefon üzerindeki veritabanında tutulması. Bu sebeple, kullanıcı herhangi bir internet bağlantısı kullanmaksızın ürün hakkındaki bilgileri elde edebiliyor.

Uygulamada alerji, hiperaktivite, migren, böbrek hastalıkları ile vejeteryan tercihler ve inanca bağlı olarak 'domuz katkısı'nı reddetme göz önünde bulunduruldu. Veritabanında her hastalık kendisini tetikleyecek katkı maddeleriyle ilişkilendirilerek tarama esnasında o katkı maddelerinin hepsi kontrol ediliyor. Üründe istenmeyen bir madde bulunduğunda uygulama kullanıcıyı uyarıyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Besin alerjisi mobil uygulamayla son bulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER