Besin değerini korumak için sebzeleri kısa sürede pişirin


Sebzenin doğal rengini ve besin değerini korumak için kısa sürede pişirilmesi önerildi. Sebzeler tencereye koyulmadan hemen önce parçalanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, pişirme sırasında kapağı mümkün olduğunca az açılması tavsiyesinde bulundu.

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, sebze ve meyve tüketiminde püf noktalara değindi. Sebze ve meyveler toplanma aşamasından sonra yanlış hazırlanma ve pişirilme sürecinde vitamin kayıpları verebildiğini belirtti. Sebze ve meyvelerin besin değeri kaybına uğramaması için önerilerde bulunan Selçuk, hasattan tüketilinceye kadar her aşamada dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Sebzeleri tüketirken pişirme koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Selçuk, "Bazı sebzeler hazmı kolay olması açısından pişirilmeden tüketilebilir. Semizotu, ıspanak, havuç, kereviz, biber, soğan, karnabahar gibi sebzeleri çiğ olarak besin değeri kaybolmadan salatalarda tüketebilirsiniz. Gastrit, reflü gibi sindirim rahatsızlıkları olanlar, sezaryen ile yeni doğum yapmış olan anneler dışında herkes çiğ sebzeleri rahatlıkla tüketebilir. Sebzelerin pişirilmesi ve oluşan kayıplar ile yapılan çalışmalarda; yumru sebzelerde patates gibi B vitamini kaybı yüzde 25- 90 civarında görülmektedir. C vitamin kaybı ise yüzde 40–50 arasına çıkabilmektedir. Lahana, ıspanak, marul, semizotu gibi yaprak sebzelerde pişirme sırasında yüzde 30- 90 civarı kayıplar görülmüştür." dedi.

Pişirmede oluşacak kayıpları en aza indirmek ve sebzenin canlılığını korumak için Aydın Selçuk şu önerilerde bulundu:

"•Sebzeler hasat edildikten sonra yaralanıp ezilmeden serin yerde saklanmalıdır.
•Sebzenin ve meyvenin doğal rengini korumak için kısa sürede pişirme gerekir. Pişirme süresini uzattıkça besin değeri kayıpları artar.
•Kapağı mümkün olduğunca az açılarak ( öneriler 1–2 kez ) oksidasyona olanak sağlamadan pişirmek gerekir.
•Sebzeler pişme öncesinde bol suda yıkanmalı ve yıkama sırasında el ile hafif ovalama dışında başka bir metal ile temas ettirilmemelidir.
•Sebzeler tencereye koyulmadan hemen önce parçalanmalıdır. Pişmeye yakın kezilen sebzede C vitamini kaybı az olur. Sebzeyi parçalamada el ile parçalanabilecek marul, fasulye, ıspanak gibi besinlerin haricinde diğerlerinde bıçak mümkün olduğunca az temas ettirilerek daha büyük parçalarda kesilmelidir.
•Fazla suda ve uzun süre pişen sebze çok yumuşar ve ezilir. Sebzenin şekli korunmamış olur. Örneğin kabak patlıcan ve ıspanak benzeri besinler kısa sürede pişer. Bu besinleri uzun süre pişirme ve pişirirken sık sık karıştırma şeklinin bozulmasına vitamin kaybetmesine neden olur.
•Sebzeler pişirilirken kendi suyunu bırakacağı için susuz veya az suda pişirilmelidir.
•Sebzeyi pişirdikten sonra bekleme süresini uzatmadan tüketmek önerilmektedir."
CİHAN
<< Önceki Haber Besin değerini korumak için sebzeleri kısa sürede pişirin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER