Beyaz polislerin siyah ABD'liyi vurmasında yeni görüntüler

Louisiana'da iki beyaz polisin yere yatırdığı Alton Sterling'i göğsüne ateş ederek öldürdüğü görülüyor. Kayıtlardaki ateş seslerinin bir kısmı görüntüler başka yöne kaydığı sırada duyuluyor.

Beyaz polislerin siyah ABD'liyi vurmasında yeni görüntüler

ABD'nin Louisiana eyaletinde iki beyaz polisin bir siyahı yere yatırıp silahla vurarak öldürdüğü olaya dair yeni görüntüler ortaya çıktı. Videoda Sterling'in polis tarafından yere yatırıldığı birkaç el ateş edilerek öldürüldüğü görülüyor. Kayıtlardaki ateş seslerinin bir kısmı görüntüler başka yöne kaydığı sırada duyuluyor.

Birkaç saniye sonra da polis memurlarından biri, yerde göğsü kanlı halde yatan siyah adamın pantolonundan bir şey çıkarırken görülüyor. Polis, 37 yaşındaki beş çocuk babası Sterlin'in silahlı olduğunu söylüyor.

Görüntüler, dükkânın sahibi Abdullah Muflahi tarafından The Daily Beast sitesine verildi. Muflahi, görüntülerin siyah adamın vurulduğu sırada polislere herhangi bir tehdit oluşturmadığının kanıtı olduğunu ifade etti. The Daily Beast'e konuşan Muflahti, "Kabustu, kabustu, hala uyanmayı bekliyorum" dedi.

Muflahi, "Bana hiçbir şey söylemedi, genellikle bir şey olursa söyler. O böyle biri değil. Silahını çıkarması için çok büyük bir sorun olması lazım" diye konuştu.

Emniyet yetkilileri, bir kişinin silahla başka birini tehdit ettiği ihbarı üzerine olay yerine gittiklerini kaydediyor ancak Muflahti, hiç kimsenin silah doğrultmadığını söyledi.


Protesto edildi

Diğer yandan olay, ikinci gününde de yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. Öldürülen Alton Sterling'in yakınları ve arkadaşları, Salı sabahı olayın yaşandığı Baton Rouge'daki dükkânın dışında toplandı.

Protestolara ikinci gününde yaklaşık 200 kişi katıldı. Philadelphia'daki gösterilerde de 75 kişinin otoyolları kapattığı bildirildi.


Adalet Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

Louisiana Valisi John Bel Edwards, soruşturmaya Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve eyalet polisinin de dahil olacağını açıkladı.

Louisiana Emniyeti sözcüsü Jean McKeely, polislerin, dükkanın önünde CD satan bir adamın başka birini silahla tehdit ettiği ihbarı üzerine olay yerine gittiklerini belirtti. Otopsi raporu, Sterling'in göğsünden ve sırtından aldığı kurşun yaraları nedeniyle öldüğünü ortaya koydu.


Clinton sert çıktı

Demokratların başkan aday adayı Hillary Clinton, Sterling'in polis tarafından vurulmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı:

"Alton Sterling'in ölümü bir trajedidir; dualarım onun ailesi ve beş çocuğu iledir. Staten İsland'dan Baltimore'a, Ferguson'dan Baton Rouge'a kadar çok fazla sayıda Afrikan-Amerikan aile, sevdiklerinin polis şiddeti sebebiyle ölümüne yas tuttu.

Bu kadar çok Amerikalı, ülkemizin kendilerini derilerinin renginden dolayı diğer insanlar kadar değerli görmediğine inanıyorsa burada bir şeyler kökten yanlış demektir."


Altı ayda polis ateşiyle 505 kişi öldü

Sterling'in eşi yaptığı açıklamada kocasının yalnızca 'çocuklarına bakmak için ekmek parası peşinde olduğunu' söyledi. İki polis de olaydan sonra aktif görevden uzaklaştırıldı.

Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan polis şiddetine dair veri tabanına göre, Baton Rouge'daki ölümle birlikte 2016 yılı içinde polis tarafından vurularak öldürülen kişi sayısı 505'e ulaştı.

ABD'de bir yılda 1000'e yakın kişi polisin açtığı ateşte öldü. Ölenlerin çoğu siyah Amerikalılar.



Kaynak: BBC Türkçe
<< Önceki Haber Beyaz polislerin siyah ABD'liyi vurmasında yeni görüntüler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER