Beyaz Saray, Erdoğan’ı yatıştırmak için Hocaefendi'nin iadesini konuştu iddiası

Amerikan NBC televizyonu, Beyaz Saray'ın federal kurumlardan Fethullah Gülen'in iadesinin nasıl mümkün olacağının araştırılmasını istediğini iddia etti.

SHABER3.COM

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'ın İstanbul'da cinayete kurban gitmesinden sonra Erdoğan yönetiminin oluşturduğu hava ABD yönetimini farklı arayışlara gittiği iddia edildi . 

ABD'nin ünlü yayın organlarından NBC‘nin, Beyaz Saray'dan iki yetkiliye dayandırdığı haberine göre, “Trump yönetimi Kaşıkçı cinayeti sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı susturmak farklı bir hamle yaptı. 

İddiaya göre, Beyaz Saray’dan iki yetkili federal kurumlardan Fethullah Gülen’in hukuki yolla ülkeden çıkarılmasının yollarının aranmasını talep etti.

TRUMP YÖNETİMİ GÜLEN’İN YASAL YOLLARDAN İADESİNİN ARAYIŞINA GİRMİŞ
Konuya vakıf 4 ayrı kaynak, “Trump yönetiminin böylelikle Suudi yönetimine uyguladığı baskıyı azaltması için Erdoğan’ı ikna etmeyi amaçladığını aktardı.”

Talebin iletildiği girişimlerden biri Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) oldu. Öyle ki, yine NBC’nin iddiasına göre Beyaz Saray Gülen’in iade dosyasının açılmasını istedi.

Beyaz Saray’ın talimat verdiği bir başka kurum ise  iç güvenlikten sorumlu “Homeland Security Department” oldu ve Gülen’in ülkedeki yasal statüsü soruldu.

Homeland’e iletilen talebe vakıf iki kaynak, Beyaz Saray’ın özellikle “Gülen’in oturum statüsünün detaylarını öğrenmek istediğini” aktardı.

Fethullah Gülen 1990’ların sonundan bu yana Pennsylvania’da yaşıyor ve ABD’de sürekli oturum anlamına gelen Green Card sahibi.
“TALEBİ DUYAN BÜROKRATLAR ÖFKELENİP, BEYAZ SARAYI GERİ ÇEVİRDİ”
İlgili kurumlardaki üst düzey kariyer bürokratları Beyaz Saray’ın taleplerini geri çevirdi ve ABD’li yetkililer ile ilgili kişileri konuyla ilgili bilgilendirdi.

Sürece şahit olan üst düzey bir bürokrat yaşananları, “Bürokratların önce gözleri döndü, sonra talebin ciddi olduğunu anladıklarında öfkelendiler.”  diye aktardı.
<< Önceki Haber Beyaz Saray, Erdoğan’ı yatıştırmak için Hocaefendi'nin... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER