Bharara'nın elindeki üç Zarrab dosyasında neler var?

Haberdar internet sitesi yazarlarında İlhan Tanır ADB'de tutuklu bulunan Reza Zarrab hakkında savcı Bharara'nın elinde kaç dosya olduğuna dair bir köşe yazısı ele aldı. İşte o yazı...

Reza Zarrab'ın cep telefonundan bu fotoğraflar çıktı

Bharara’nın Üç Dosyası:
 
Geçen hafta Özgür Gündem’le dayanışma adına, orada genel yayın yönetmenliğini bir günlüğüne devralan Haberdar’ın GYY’si Said Sefa’nın aracılığı ile Zarrab tsunamisininin büyüklüğü sadedinde, New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’da bir değil, üç farklı Zarrab dosyası olduğu yazılmıştı.
 
New York Güney Bölgesi başsavcılık cephesine bakıldığında, başsavcılığın bu soruşturmayı uluslararası bir suç örgütünü açığa çıkarmak ve yargılamak üzerine kurduğunu izlenimini paylaşmıştım.
 
New York Güney Bölgesi Başsavcılığında’daki dosyalar kabaca: 1) Zarrab ve ortakları, 2) Zencani ve ortakları 3) Uluslarası siyasi ve ticari aktörler olarak ayrılıyor.
 
Bu dosyaların içeriklerinde ne var?
 
Birincisi ve Türkiye’yi en çok ilgilendiren ‘Zarrab ve ortakları’ dosyası genel olarak Zarrab'ın Türkiye'de kurduğu şirketleri ve Dubai ile ticareti ve buna Türkiye’de yardımcı olan siyasiler, bankalar ve devlet kuruluşlarını, yani bürokrasi dünyasını ilgilendiriyor. Çünkü Zarrab bu , ambargo delinmesi dişlisinde, gelen sıcak paranın Türkiye'de aklanıp İran'a ulaşmasından görevliydi. Dolasıyla bu dosyada Türkiye’deki siyasilerin ve bürokratların adı daha fazla geçiyor.
 
İkinci dosya, yani ‘’Zencani ve ortakları’’ dosyasında ise soruşturmayı yakından bilen kaynaklardan alınan bilgilere göre Türkiye'yi ilgilendiren kısımda, komisyon olarak sisteme sokulan para ile yapılan yatırımlar ve buna aracı olan kişiler daha ağırlıkla yer alıyor. Örneğin gelen duyumlara göre o dosyada Türkiye'de alınan havayolu, denizyolu ve karayolu şirketleri, turizm yatırımları ve fabrikalarda aracı olan ve siyasilere yakın bazı Türkiye vatandaşlarının isimleri yer alıyor. 
 
Bharara’nın elindeki son ve üçüncü dosya olan uluslararası aktörler kısmında ise Çin, Malezya, Türkmenistan, BAE ve Avrupa'dan birkaç gibi ülke bağlantıları olsa da Türkiye kısmını bankalar (devlet ve özel) ve aracı finans kuruluşları oluşturuyor.
 
Zarrab'ın Pazarlık'ı Yolunda Gidiyor
 
Zarrab’ın başsavcılıkla ''pazarlığa'' başladığı haberini ilk kez 19 Haziran günü buradan yazmıştık. 
 
Bu hafta itibariyle Bharara'nın ofisine yakın kaynaklar, pazarlığın halen yolunda gittiğini not etti. 
 
Zarrab davasında bir sonraki adım 15 Temmuz tarihinde Avukat Benjamin Bafman’ın yapacağı davayı düşürme talebi ve buna karşılık Ağustos ayının henüz başında Başsavcılığın bu talebe karşı vereceği görüş olacak.
 
Bu Başsavcılığın karşı görüşünde, Başsavcılığın şimdiye kadar açıkladığı suçlamalardan bir adım öteye giderek, somut suçlamalardan bazılarını ortaya koyması ve bunlara ortaklık yapmakla suçladığı bazı isimleri de kamuoyu ile paylaşması bekleniyor. 

<< Önceki Haber Bharara'nın elindeki üç Zarrab dosyasında neler var? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER