Biden Cumhuriyetçi Senatörlerle görüşecek

Başkan Joe Biden’ın kendisine çağrıda bulunarak 1,9 trilyon dolarlık ekonomik paketi yeniden değerlendirmesini isteyen 10 ılımlı Cumhuriyetçi senatörü Pazartesi günü kabul etmesi bekleniyor.

SHABER3.COM


Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Başkan Biden'ın "tam bir görüş alışverişinde bulunmak üzere" Cumhuriyetçi Partili senatörleri davet ettiğini söyledi.

Psaki, "Virüsün ülkemize karşı çok ciddi bir tehdit oluşturduğu ve birçokları için ekonomik şartların son derece ağır olduğu bu dönemde acilen harekete geçmek gerekiyor. Yapılması gerekenlerin kapsamı çok geniş. 1.400 dolarlık nakit yardımı, pandemiyle mücadeleye ve okulların yeniden açılmasına yapılacak büyük yatırımlar, küçük işletmelere ve zor durumda olan ailelere yardım ve öncelikli işlerde çalışanların görevlerine devam etmeleri için gereken fonlara acilen ihtiyaç var. Önde gelen ekonomistlerin de dediği gibi şu an çok fazla önlem almak değil, çok az önlem almak tehlikeli. Her iki partiden Amerikalılar şu anda sorunları çözmeleri için liderlerinin ne yapacağına bakıyor" dedi.

Başkan Biden'ın "krizi çözmek için acilen harekete geçmek ve bunu hızla gerçekleştirmek konusunda ödün vermemekte kararlı olduğunu" söyleyen Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanı Brian Deese ise "Biden'ın önerileri karşı karşıya olduğumuz ekonomik krizin boyutlarına göre ayarlandı" dedi, ancak Başkan'ın Cumhuriyetçi senatörlerin teklifini değerlendireceğini kaydetti.

Biden'ın Cumhuriyetçi senatörlerle üzerinde anlaşabileceği miktar konusunda bir açıklama yapmayan Brian Deese, nakit yardımlarının yüksek maaş alanların cebine değil, nakit paraya en çok ihtiyacı olanların cebine gitmesinin Biden'ın önceliklerinden birini olduğunun altını çizdi ve Başkan'ın bu konuya odaklanabileceğini söyledi.

Senatörler bir anlaşmaya varmak için görüşme yapmak istediklerini söylemiş ve muhtemel anlaşmanın partilerüstü destek alabileceğini kaydetmişti.

Mitt Romney, Susan Collins, Lisa Murkowski ve beraberindeki yedi Cumhuriyetçi senatör Biden’a gönderdikleri mektupta Pazartesi günü kendi ekonomik paket önerilerini kamuoyuna sunacaklarını kaydetmişti.

Bazı Cumhuriyetçi isimler Biden’ın ekonomik paketinin maliyetinin çok fazla olduğunu belirtirken bazıları da daha fazla hedefe yönelik bir paketin çıkartılmasından yana.

Cumhuriyetçi senatörler Biden’a mektuplarında kendi önerilerinin de Başkan’ın birçok önceliğine yer verdiğini vurguladılar. Senatörler, Biden’ın desteğiyle bu planın Kongre’de partilerüstü şekilde onaylanabileceğini de kaydettiler.

Mektupta, Bill Cassidy, Shelley Moore Capito, Todd Young, Jerry Moran, Michael Rounds ve Rob Portman’ın da imzaları bulunuyor.

Portman kısa süre önce 2022 Senato seçimlerinde yeniden aday olmayacağını açıklamıştı.

Cumhuriyetçi senatörler, kendi planlarının da Biden’ın önerdiği ekonomik pakette yer alan aşı ve testlere bütçe ayrılmasıyla birlikte okullara ve çocuk bakım merkezlerine destek de içerdiğini kaydediyor.

Ancak Cumhuriyetçi senatörler kendi planlarının aileler ve küçük işletmeler için daha hedefe odaklı olduğunu belirtiyor.

Mektupta imzası bulunanlardan Senatör Bill Cassidy, Fox News’a yaptığı açıklamada, kendi önerilerinin 600 milyar dolar civarında olduğunu ve Amerikan halkının ihtiyaçlarına odaklandıklarını söyledi.

Demokratlar’ın kontrolündeki Senato’nun hafta içinde Biden’ın Corona’yla mücadele çerçevesinde önerdiği 1.9 trilyon dolarlık ekonomik paketi ele alması bekleniyor.
<< Önceki Haber Biden Cumhuriyetçi Senatörlerle görüşecek Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER