Biden ile Putin arasındaki kritik görüşme sona erdi

Ukrayna krizi sonrasında dünyanın merakla beklediği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden arasında video konferansy yöntemiyle yapılan ikili görüşmenin sona erdiği belirtildi.

SHABER3.COM

Evrensel'de yer alan habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendisini “Ukrayna’yı işgal etme planı yapmakla” suçlayan ABD’li mevkidaşı Joe Biden ile video konferans yöntemi ile görüştü. Yaklaşık 2 saat 5 dakika süren görüşme, iki lider arasında temmuz ayındaki telefon görüşmelerinden bu yana ilk temas niteliği taşıyor.

Görüşmede, Putin'i tekrar gördüğü için mutlu olduğunu belirten Biden'ın, G20 Zirvesi'nde yüz yüze görüşemedikleri için üzgün olduğunu ve bir sonraki toplantıda yüz yüze görüşmeyi umduğunu söylediği aktarıldı. Putin ise Biden'ı, "Selamlar Sayın Başkan" diyerek karşıladı.

Görüşme, Ukrayna’nın doğusunda gerilimin artırıldığı, Rusya'nın "Ukrayna'yı işgal edeceği" söylemlerinin sıkça dile getirildiği bir dönemde yapılıyor. Söylemlerin asli kaynağı ABD ve bölgede tatbikatlar da düzenleyen NATO. Rusya ise bu iddiaları defalarca yalanlamış durumda. Görüşmede Ukrayna’daki durumun, NATO’nun Rusya sınırlarına doğru genişlemesinin, stratejik istikrarın, ikili konuların ve Afganistan dahil bölgesel güvenlik konuların ele alınması bekleniyordu.

Taraflardan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Kremlin yetkilileri, Putin ile Biden’ın bugünkü video-konferans görüşmesinde, NATO’nun Rusya sınırlarına doğru genişlemeyi durdurmasını içerecek güvenlik garantilerine odaklanacaklarını kaydetmişti. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, görüşmenin salı günü (bugün) yapılacağını belirtmiş ve toplantının süresinin iki liderin belirleyeceğini söylemişti.

"UKRAYNA’YA SALDIRI PLANI" İDDİASI

ABD yönetimi son birkaç haftadır Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri yığınak yaptığı ve saldırı hazırlığında olduğu açıklamaları yapıyordu. ABD Başkanı Biden da son olarak geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesini “çok, çok zor” hale getireceğini söyledi ve gelecek ay için büyük çaplı bir saldırı planlanabileceği konusundaki iddiasını yineledi. Biden, Washington’da gazetecilere verdiği demeçte, “Putin’in ilerlemesini ve insanların onun yapabileceğinden endişe duyduğu şeyi yapmasını çok, çok zor hale getirmek için en kapsamlı ve anlamlı girişimleri bir araya getirdiği” ifadelerini kullandı.

Washington ve Kiev, Moskova’nın Ukrayna sınırları yakınına asker yığdığını söylüyor ve Rusya’yı işgal planlamakla suçluyor. Rusya ise, herhangi bir saldırı planını reddediyor ve Batı’yı, özellikle etki alanının bir parçası olarak gördüğü Karadeniz’deki askeri tatbikatlarla provokasyon yapmakla suçluyor.

Moskova, 2014 yılında Kırım’da düzenlenen referandumun ardından Ukrayna’ya ait bu bölgeyi ilhak etmek ve Ukrayna’daki AB destekli darbenin ardından ayaklanarak Kiev ile savaşan Donbass bölgesini desteklemekle suçlanıyor. Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin ilan edildiği bölgedeki çatışmalar 13 binden fazla insan yaşamını yitirmişti.

RUSYA, NATO’DAN GARANTİ İSTEDİ

Öte yandan Moskova da, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Doğu Avrupa’nın büyük bir kısmının ittifaka katılmasından sonra NATO’nun doğuya doğru genişlemesine son vermek istiyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov perşembe günü ABD’li mevkidaşı Antony Blinken’ı NATO’nun Rusya sınırlarına yaklaşmayacağına dair “güvenlik garantisi” vermeye çağırmıştı.

Putin ve Biden’ın geçtiğimiz haziran ayında Cenevre’deki bir zirvede ilk kez bir araya gelmesinden bu yana iki lider arasındaki temaslar artmasına rağmen, gerilim yüksek olmaya devam ediyor.

İki ülke arasında Ukrayna dışında, siber saldırı iddiaları gibi diplomatların sınır dışı edilmesine kadar varan anlaşmazlıklar da sürüyor.
<< Önceki Haber Biden ile Putin arasındaki kritik görüşme sona erdi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER