Biden ve Merkel ilk kez telefonda görüştü
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Ocak 26 2021
Paylaş
X Post
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yeni Başkanı Joe Biden, ülkesinin yakın müttefikleri ile ilişkilerini yeniden düzeltme ve ittifakları güçlendirmek için harekete geçti.
Geride kalan günlerde Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüşen Biden, dün akşam saatlerinde de Başbakan Angela Merkel’i arayarak konuştu.
Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, Başbakan'ın Biden'ı başkanlık görevine başlaması sebebiyle tebrik ettiğini, görüşmede Corona virüsüne karşı verilen mücadelenin yanısıra Afganistan, Ukrayna ve İran gibi uluslararası konuların, ayrıca iklim sorunlarının ve ticari ilişikilerin ele alındığını duyurdu. Sözcü, Biden ve Merkel’in pandemi sonrasında ekonomiyi yeniden canlandırmak ve yapılandırmak için dünya çapında işbirliği yapılması konusunda hemfikir olduklarını bildirdi.
Merkel‘in Biden'a ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'ne ve Paris İklim Sözleşmesi'ne geri dönme kararından duyduğu memnuniyeti ifade ettiğini belirten Seibert, Başbakan'ın ABD Başkanı'nı pandemi durumu uygun olur olmaz Almanya'ya davet ettiğini duyurdu.
Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Biden’in Merkel’e iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden iyileştirilmesi ve transatlantik ortaklığın güçlendirilmesi dileklerini ilettiği bildirildi. Başkan Biden Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Başbakan Merkel ile konuştum ve “çok taraflılık”, transatlatik ortaklık, Covid-19, iklim, Çin ve Rusya gibi küresel sorunlara olan yaklaşımımı dile getirdim“ dedi.
Joe Biden’in başkanlığa seçilmesi, Berlin’de eski Başkan Trump döneminde Almanya ve ABD arasında giderek kötüleşen ilişkilerin düzelebilmesi için bir umut olarak yorumlanıyor. Biden’in seçim sürecinde Almanya ve AB ile olan ittifakı güçlendirmeye çalışacağına dair açıklamaları Berlin’de olumlu tepkilere neden olurken Kuzey Akım-2, Almanya’nın NATO‘nun askeri harcamalarına katılım payı ve Almanya’da konuşlanmış Amerikan askerlerinin dur
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Pervin Buldan, Üç Cinayetin Araştırılması İçin Adalet Bakanlığına Başvurdu2.Türker Ertürk Sosyal Medya Paylaşımları Nedeniyle Tutuklandı3.Açlık Sınırı 49 Bin 556 Liraya, Yoksulluk Sınırı 122 Bin 117 Liraya Yükseldi4.Ankara'da Madencilerden Enerji Bakanlığı Önünde Eylem: Randevu Talepleri Yanıtsız Kaldı5.MEB'den Yasa Dışı Yabancı Okul Öğrencilerine Denklik İmkanı
6.Zaharova'dan tehdit gibi açıklama: Pandoranın kutusu açılır!7.Hükümet kredi musluklarını açmaya mı hazırlanıyor?8.15 Temmuz Şehidi Albay Sait Ertürk'ün Eşi, TRT Dizisindeki Temsili Eleştirdi; Sosyal Medyadan Tepki Gördü9.Özgür Özel: “Yeni dönem çoktan başladı, otoriterlik Türkiye’nin kaderi değildir”10.İran, Barzani'nin ofisine İHA'larla saldırdı

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

NUMAN YILMAZ YİĞİT

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER

Pervin Buldan, Üç Cinayetin Araştırılması İçin Ada...

Türker Ertürk Sosyal Medya Paylaşımları Nedeniyle ...

Açlık Sınırı 49 Bin 556 Liraya, Yoksulluk Sınırı 1...

Ankara'da Madencilerden Enerji Bakanlığı Önünde Ey...

MEB'den Yasa Dışı Yabancı Okul Öğrencilerine Denkl...







