Biden'e çok sert Türkiye raporu: Asla taviz verme
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Şubat 1 2021
ABD merkezli Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD), ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden’a Türkiye konusunda 10 tavsiyede bulundu.
“Trump’tan Biden’a: ABD Ulusal Güvenlik Politikalarının Geleceği” başlıklı raporda, bir önceki ABD Başkanı Donald Trump’ın “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Vladimir Putin gibi otokrat liderlerin işini kolaylaştırdığı” vurgulanarak Biden’ın bu liderlerle ilişkilerde daha sert bir tutum alması tavsiye ediliyor.
Raporda yeni Biden hükümetine, Türkiye’ye yönelik 10 politika tavsiyesi yapıyor.
Dünya gazetesinde yer alan habere göre, Biden Hükümeti'nin bu adımların hangilerinde vakfın talepleriyle aynı çizgide ilerleyeceği henüz belirsiz de olsa, Biden’ın Erdoğan ve Putin gibi liderlerle ilişkilerde daha sert bir tutum alması öneriliyor.
Öte yandan, Biden’ın Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’dan gelen ilk açıklamalarda Türkiye’den “sözde müttefik” olarak bahsetmesi ve Biden’ın Trump’ın aksine demokrasi konusuna daha çok eğileceğinin bilinmesi, bu raporda tavsiye edilen politikalardan bazılarının Biden Hükümeti tarafından kabul edilebileceğine de işaret ediyor.
FDD raporunun yer yer çok ağır ifadeler de kullanılan Türkiye bölümünde Biden’a tavsiye edilen 10 Türkiye politikası ise şöyle:
1- Türkiye’de demokrasiyi ve insan haklarını destekleyin: Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı muhalefetin güçlendiği ve son yerel seçimlerin de buna işaret ettiği belirtilen bu bölümde, Washington’un Türkiye’de sivil toplumun inşası için ek kaynak ayırması isteniyor. İnsan hakları ihlalleri için Küresel Magnitsky Yasası kapsamında yaptırım uygulanması isteniyor. Ankara’nın sivil özgürlükleri ihlal ettiğinin de dile getirilmesi gerektiği belirtiliyor.
2- Erdoğan’ın rehine politikalarına direnin: Bu bölümde terörizm ve ajanlık suçlarıyla tutuklu ABD Konsolosluğu çalışanlarının bırakılması için baskı yapılması talep ediliyor. Erdoğan Hükümeti'nin batı vatandaşları
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Türkiye'de para transferinde ‘açıklama’ zorunluluğu başladı!2.İran'da devam eden protestolarda can kayıpları yaşandı3.İsrail 37 yardım kuruluşunun Gazze'ye erişimini yasakladı4.Bulgaristan 1 Ocak itibariyle Euro’ya geçti5.DEM Parti'nin 'Öcalan'a özgürlük' mitingi ertelendi!
6.Yalova’daki IŞİD saldırısı sonrası yakalanan 25 şüpheli adliyeye sevk edildi7.Artvin’de çığdan ölenlerin sayısı 2'ye yükseldi 1 kayıp aranıyor8.Dehşete düşüren iddia: İstanbul'da iki aylık bebek aç bırakılarak öldürüldü9.Dev kamu kurumunu iflasa sürükleyen yöneticiler maaşlarını katlamış10.New York Belediye Başkanı Mamdani Kuran'a el basıp yemin ederek göreve başladı

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Türkiye'de para transferinde ‘açıklama’ zorunluluğ...

İran'da devam eden protestolarda can kayıpları yaş...

İsrail 37 yardım kuruluşunun Gazze'ye erişimini ya...

Bulgaristan 1 Ocak itibariyle Euro’ya geçti

DEM Parti'nin 'Öcalan'a özgürlük' mitingi ertelend...


