Bilim Kurulu Üyesi: Vaka sayısı 10 ile çarpılmalı

Bilim Kurulu üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, korona virüsü vaka sayısının açıklanandan 10 kat fazla olduğunu söyledi.

SHABER3.COM


Prof. Ceyhan, bir tlevizyon kanalında katıldığı programda, çok test yapan Almanya gibi ülkelerde vaka sayısının beş veya altı ile çarpılması, az test yapılan ülkelerde ise bunun 10 ile çarpılması gerektiğini söyledi.

Bu metodun Dünya Sağlık Örgütü tarafından da kabul edildiğini belirten Ceyhan, Türkiye’de tespit edilen hasta sayısının 10 ile çarpılması ile virüs bulaşan insan sayısının tahmin edilebileceğini söyledi.

Gazete Duvar'ın aktardığına göre, Türkiye için “Ben 10 ile çarpıyorum” diyen Ceyhan, bunun epidemiyolojik kural olduğunu, rakamların gizlendiği iddiasının ise doğru olmadığını belirtti ve ekledi:

“Tespit edilen hasta sayısını 10 ile çarptığınız zaman Türkiye’de olabilecek virüs taşıyan insan sayısını tahmin edebiliriz” dedi. Gerçek ölüm oranının düşük olduğuna dikkati çeken Ceyhan, “Yani 25 bin vaka gibi bir rakam üzerinden hesaplarsak ölüm oranı düşük. Bu bütün dünyada böyle. Bütün dünyada ölüm oranı şu anda yayınlanan rakamlardan düşük."

Sağlık Bakanlığı tarafından salgına yönelik açıklanan rakamlarda illerin belirtilmemesine de değinen Ceyhan, “Bunun iki ucu var. Birinde tamamen gizliyorsunuz birinde ise Güney Kore gibi açık oluyorsunuz. Yalnız gizlemenin de belli avantajları var. Tedbirler alınmadan illerin açıklanmasını sakıncalı buluyorum. Eğer tedbir almazsanız açıkladığınız zaman araç kuyruklarını ve tatil bölgelerine giden insanları görebilirsiniz ve bunlar da gidip oralara yayabilirler" görüşünü dile getirdi.
<< Önceki Haber Bilim Kurulu Üyesi: Vaka sayısı 10 ile çarpılmalı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER