Binali Yıldırım'ın hiç bilinmeyen yönü

AKP'de Ahmet Davutoğlu döneminin kapanmasıyla birlikte Binali Yıldırım direksiyona geçmeye hazırlanıyor. 22 Mayıs'ta AKP'nin Genel Başkanı ve Başbakan olması beklenen Binali Yıldırım'ın kamuoyu tarafından bilinmeyen bir çok yönü var.

AKP Genel Başkan Adayı Binali Yıldırım oldu

Yarına Bakış Gazetesi'nin yaptığı analizde bilinmeyen bu özelliklerden söz ediliyor. Gazetenin haberine göre Yıldırım, Erdoğan tarafından Necmettin Erbakan’a müsteşar olarak teklif edilmesine rağmen veto yemiş. Ayrıca Yıldırım; Erdoğan’ın her kabinede yer verdiği, kendisiyle senli benli konuşabilen adeta bir sırdaş olarak tarif ediliyor.


Binali Yıldırım'la ilgili dikkat çeken o analiz:



Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı seçilmesinin ardından Binali Yıldırım da İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri (İDO) genel müdürü oldu. O günden beri hep Erdoğan’ın yanı başında. Belediye ekibinin önemli ismi. Erdoğan, 1996 yılında Binali Yıldırım’ı denizcilik müsteşarı yapmak için yoğun gayret gösterdi. Bizzat talepte bulundu. Dönemin başbakanı Necmettin Erbakan’dan veto yedi. Bu olayın Erdoğan ile Erbakan arasındaki önemli kırılmalardan biri olduğu belirtiliyor.




POTANSİYEL RAKİPTİ




Kısa bir süre hariç, AK Parti hükümetlerinin değişmeyen Ulaştırma Bakanı. 3 Kasım 2002 seçimlerinin ardından kurulan ilk AK Parti kabinesinde koltuğa oturdu. O kabine yer alıp bugün bakan olan tek isim. Birlikte yola çıktığı arkadaşlarının pek çoğu siyasette tasfiye edilirken o, yerini sağlamlaştırdı. Binali Yıldırım, bakanlık tarihinde en uzun görev yapan isim olarak dikkat çekiyor. 77 yıllık bakanlık tarihinde 65 bakanın görev yaptığı dikkate alındığında Yıldırım’ın 14 yıllık hizmeti, kırılması zor bir rekor.


Yıldırım, Ahmet Davutoğlu’na karşı parti içindeki en önemli muhalefet odağıydı. Başbakan’ın tepesinde “Demokles’in kılıcı” olarak sallandı hep. Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından partinin başına kimin geleceği tartışılırken öne çıkan isimlerdendi. Başbakan’ın Davutoğlu olacağı duyurulduğunda rahatsızdı. Salona gelmedi. Meclis’te basın toplantısı yapacağı haberi yayıldı. Ankara’da “neler oluyor” sorusu güdeme geldi. Davutoğlu’nun başbakan olmasına tepki koyacağı iddia edildi. Ancak Erdoğan’ın araya girmesiyle ikna oldu.



Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde Yıldırım ile karşı karşıya geldiği en önemli olay, Saray’da yapılacak ilk Bakanlar Kurulu toplantısıydı. O günlerde Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olan Binali Yıldırım, 5 Ocak 2015 toplantının Saray’da yapılacağını duyururken Başbakan Davutoğlu kamuoyu önünde buna tepki gösterdi.



Binali Yıldırım, Davutoğlu’nun ikinci kez genel başkan olduğu AK Parti’nin 12 Eylül 2015’teki kongresinde yeniden sahnedeydi. Davutoğlu’nun MKYK’da söz sahibi olmak istemesi üzerine Erdoğan’ın talimatıyla 900 delegeden imza topladı. Davutoğlu’na, ısrarını sürdürmesi durumunda bu imzaların işleme konacağı ve Yıldırım’ın genel başkan seçileceği bildirildi. İddiaları yalanlamadı. Sorulara, “Bu partinin tabelasını asan ekibin içinde ben varım. Bu partide herkes çekildiği zaman son hesabı ödeyeceklerden biri benim.” sözleriyle cevap verdi.




ARA DÖNEM BAŞBAKANI




Hep potansiyel başbakan adayıydı. Davutoğlu’nun yetki tırpanına uğradığı ve görevi bırakmasına kadar uzanan süreçte başrolü oynadı. MKYK’da Başbakan’ın yetkilerinin alınması yönünde toplanan imzalara öncülük etti. Davutoğlu’nun başbakanlığı bırakmak zorunda kaldığını açıklamanın ardından ortaya çıkan adaylar arasında favoriydi. Temayül yoklamasında ismi öne çıktı.
Yıldırım, renkli ve esprili kişiliğiyle, çok konuşmadı, teknokrat özelliğiyle öne çıktı. Dış politikadan teröre, eğitimden sağlığa pek çok önemli konuda ne düşündüğü bilinmiyor. Düşük profil ve simgesel başbakan beklentisine ne derece uyacağını ilerleyen günler gösterecek. Partili cumhurbaşkanlığı ya da başkanlık sistemine geçişe öncülük etmesi, ara döneminin başbakanı olması bekleniyor.




ERDOĞAN’IN DEĞİŞMEZ İCRACI BAKANI




Bakanlık dönemlerinde işine yoğunlaştı. Pek çok önemli altyapı projesinde imzası var. Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için yapılan “Barajlar Kralı” yakıştırmasından yola çıkılarak Binali Yıldırım için de “Yolların Kralı” benzetmesi yapılıyor. 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’nin bir türlü kazanamadığı İzmir Büyükşehir Belediye başkanlığına aday oldu. Seçilemese de partisinin oylarını artırdı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı olarak Saray ekibinde yer aldı. 1 Kasım seçimlerinin ardından tekrar ulaştırma bakanlığına getirildi.




ERZİNCAN’DAN ÜÇÜNCÜ BAŞBAKAN




Binali Yıldırım, Erzincan’dan çıkan üçüncü Başbakan. Erzincan’ın ilk Başbakanı Şemsettin Günaltay. Tek parti döneminde 1949 ile 1950 yılları arasında görev yaptı.

Binali Yıldırım’ın göreve gelişi, Erzincan’ın ikinci başbakanı Yıldırım Akbulut ile neredeyse bire bir aynı. Akbulut, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın, Yıldırım ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın işaretiyle koltuğa oturdu. Akıbetlerinin aynı olup olmayacağını ise zaman gösterecek.

İSA YAZAR ANKARA



<< Önceki Haber Binali Yıldırım'ın hiç bilinmeyen yönü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER