Bir bağış bir hayat kurtarır

Bir bağış bir hayat kurtarır

Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Ünal, kemik iliği bağışı konusunda herkesi duyarlı olmaya davet etti.

Erciyes Bilimsel Araştırmalar Kulübü tarafından Tıp Fakültesi Merkezi dersliklerinde düzenlenen Bilim Kültür Günleri etkinliği kapsamında ERÜ Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Ünal, 'İstikbal Kök'lerdedir' konulu konferans verdi.

Kemik iliği nakli hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Ekrem Ünal, Erciyes Üniversitesi'nin kemik iliği bağışı konusunda herkesi duyarlı olmaya davet etti. Doç. Dr. Ekrem Ünal, şunları söyledi: "Kanserli hastalar veya kan hastalıkları olan bazı hastalarda sağlıklı olan bir vericiden alınan hematopoetik kök hücrelerinin hastaya nakledilmesi sonucu yapılan işleme kemik iliği nakli diyoruz. Halk arasında ameliyat gibi anlaşılsa da nakil olan kişi uzun soluklu bir süreçten geçmektedir. Bazen hastaların 2 ay yatmak zorunda olduğu durumlar oluyor. Kemik iliği nakli hayati bir önem taşısa da nakilden sonra birçok hastanın hayatı kurtulmaktadır. Erciyes Üniversitesi kemik iliği naklinde çok önemli bir noktada yer almaktadır. Türkiye de haploidentik nakil yapan ve başarı oranı çok yüksek olan merkezlerden birisidir."

Kemik iliği nakli konusunda verici sıkıntısına dikkat çeken Doç. Dr. Ünal, "Kan vermede yaşadığımız sıkıntının aynısını kemik iliği nakli vericisi bulmakta da yaşıyoruz. Şu anda ülkemizde herkesin desteklemesi gereken TÜRKÖK Projesi devam ediyor. Kızılay Merkezlerine kan verdiğiniz zaman verici olmak isterseniz, sizin kendi doku grubunuzu oluşturuyorlar. Doku bağışında sadece kanserli olan bireylerin yakınları değil, tüm toplumumuzun hem kan verme hem de kemik iliği nakli konusunda da bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Toplumumuzu kemik iliği bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum. Bir bağış bir hayat kurtarmaktır." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Bir bağış bir hayat kurtarır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER