Bir hamburger 170 dolar

Kuraklık, enerji krizi ve siyasi çatışmaların gölgesinde ekonomik krizle boğuşan Venezuela'da hayat pahalılığı dayanılmaz boyutlara ulaştı. Bir hamburger 170 dolara satılırken, otellerde bir gecelik ücret 7 bin dolar civarında.

Venezuela'da olaylar


El Cezire'de yer alan habere göre kuraklık, siyasi çatışmalar ve enerji kriziyle boğuşan Venezuela’da ekonomik kriz ve hiperenflasyon hayatı alt üst etti. Hükümetin dayattığı döviz oranları nedeniyle, kredi kartı kullanımı imkansız hâle geldi. Bir hamburger bin 700 Venezuela Bolivarı’na (170 ABD Doları) satılırken, bir otelde gecelik ücret 7 bin ABD dolarına yükseldi.

Venezuela hükümeti 1 ABD Doları’nı 10 Bolivar’dan saymayı sürdürse de artık neredeyse tamamı nakit çalışan işletmelerde ve karaborsada bu oran bin Bolivar’dan hesaplanıyor.

‘Nefes alamıyoruz’

Hiperenflasyonla boğuşan ve ham madde ithalatına dayanan ekonomilerinde kendi para birimleriyle maaş alan Venezuelalılar için ise durum daha da kötü. Orta sınıfın hızla yok olduğu ülkede halk temel ihtiyaçları için kuyruklara girmek zorunda.

Temel besin ve temizlik maddeleri haricinde mallar satan dükkanlar ise haftalardır iş yapmıyor. Gözlük dükkanı sahibi Michael Leal, “Nefes alamıyoruz. Herkesin durumu perişan” diyor. Leal, faiz oranları nedeniyle işletmelerin artık kredi kartı kabul etmediğini anlatıyor.

‘Ayda 35 dolar maaş’

Bir eczanenin önündeki yaklaşık 200 kişiyle birlikte kuyrukta bekleyen 21 yaşındaki Kevin Jaimes, diş macunu almayı umuyor. Eli boş dönenler ise karaborsanın yolunu tutuyor. Bazen ürünlere 100 katı ücret ödemek zorunda kalıyor:

“Her hafta buradayız. Ne alacağımızı bilmeden kuyruğa giriyoruz. Çünkü stokta hiçbir şey kalmıyor. Alabildiğiniz her şeyi hemen almanız gerekiyor. Saatlerce bekleyip eli boş da dönebiliyorsunuz.”

Jaimes, 7 kişilik ailesine 35 dolarlık maaşıyla bakmaya çalışıyor. Bir sinema biletinin 9 dolar olduğu ülkede karınlarını doyurmaktan başka bir şeye bütçe ayırmaları mümkün değil.

Siyasi diyalog çağrısı

Güney Amerika ülkeleri Şili, Arjantin ve Uruguay, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun muhaliflerle arasındaki sorunları siyasi diyalogla acilen çözüp halkın refaha kavuşturulması çağrısı yaptı.

Venezuela halkı, bir yandan da kuraklık nedeniyle günde 18 saati bulan elektrik kesintileri ile de boğuşuyor. Enerji kısıtlamaları nedeniyle kamu çalışanları haftada sadece 2 gün mesai yapıyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) üyesi Venezuela, zengin doğal kaynaklarına rağmen tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. 
<< Önceki Haber Bir hamburger 170 dolar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER