Bir kez dokunun farkında olun

Bir kez dokunun farkında olun

Bursa Nilüfer Belediyesi, tüm dünyada görülen en önemli sağlık sorunlarından biri olan meme kanseri konusunda halkı bilinçlendirmek için önemli bir projeyi hayata geçirdi. Dünyada ilk olan 'Kendi Kendine Meme Muayene Modeli' düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Nilüfer Belediyesi, Dünya Kanser Günü kapsamında halkı bilinçlendirmeye yönelik önemli bir çalışmayı daha hayata geçirdi. Uludağ Rotary Kulübü iş birliğiyle, Genel Cerrahi ve Kanser Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Erol Aksaz'ın yaptığı ve dünyada ilk olan 'Kendi Kendine Meme Muayene Modeli' Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile eşi ve Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey'in de katıldığı toplantıda kamuoyuna tanıtıldı.

Toplantıda proje hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 'Kendi Kendine Meme Muayene Modeli'nin hem halkın bilinçlenmesi, hem de erken teşhis açısından önemli olduğunu vurguladı.

KORUYUCU HEKİMLİKTE TÜRKİYE'YE ÖRNEK

Nilüfer Belediyesi'nin koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik çalışmalarıyla Türkiye'de örnek olduğunu kaydeden Başkan Bozbey, şunları kaydetti: "Her yıl milyonlarca ölüme neden olan ve pek çoğu önlenebilir olan bir hastalığa karşı toplumsal bilinci artırmak biz yöneticilerin sorumluluğu. Biz de dünyada ve ülkemizde görülen en önemli sağlık sorunlarından biri olan meme kanseri konusunda halkımızı bilinçlendirmek, erken teşhis edilmesini sağlamak için böyle bir projede yer aldık."

Tüm hastalıklarda olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey, "Kendi kendine meme muayenesi 20 yaşından sonra her kadına her ay önerilmektedir. Biz de projemizin adını 'Bir kez dokun' olarak belirledik. Amacımız hiç olmazsa kadınlara bir kez bile olsa muayeneyi yaptırmak, alışkanlık ve farkındalık kazandırmaktır. Bu sayede erken tanı alan hastalar projemizin en büyük sonucu ve mutluluk kaynağı olacaktır. Günümüzde meme kanserini hekimler değil kadınlar yenecektir. Destek olun, farkında olun, bir kez dokunun diyoruz." diye konuştu.

MEME KANSERİ 20 YILDA İKİ KATTAN FAZLA ARTI

Kadınlarda görülen kanserlerden yüzde 30'unu meme kanserinin oluşturduğunu kaydeden Genel Cerrahi ve Kanser Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Erol Aksaz da "Ülkemizde meme kanseri sıklığında son 20 yıl içinde yaklaşık iki buçuk kat artış söz konusu. Hastalığı tümüyle engellemek mümkün değil ama erken teşhis konulan vakıalarda çok güzel başarılı sonuçlar almak söz konusu. Erken teşhis hayat kurtarır. Meme kanserinin de erken teşhis edilmesi çok önemli." dedi.

Tüm dünyada meme kanserinde en fazla tanı konulan yöntemlerden birinin kendi kendine meme muayenesi olduğunu bildiren Op. Dr. Aksaz, şöyle devam etti: "Hastane veya kliniklere başvuran kadınların tamamı kendi memelerinde kitle bularak başvurmakta. Kadınları kendi kendine muayeneye teşvik ve doğru muayene yöntemi için bunu kadınların ayağına götürelim istedik. Yalnızca gittikleri toplantılarda değil, gezdikleri herhangi bir yerde pazar alanında, alışveriş merkezinde, yüzme havuzunda öğrenebilsinler. Bu modelde filmi izleyenler burada öğrendikleri şekilde kendi kendine muayene olabilecekler. En büyük hedefimiz mümkün olan en fazla sayıda kadına bu muayeneyi öğretmek ve yaptırtmak." diye konuştu.

Açıklamaların ardından Operatör Doktor Erol Aksaz, Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey ile birlikte model üzerinde uygulamalı olarak muayene yöntemini ve hazırlanan videoyu basın ve katılımcılara tanıttı. Nilüfer Belediyesi, Kendi Kendine Meme Muayene Modeli'ni ilçenin farklı noktalarına koyarak halkın bu konuda bilinçlenmesini sağlayacak.
CİHAN
<< Önceki Haber Bir kez dokunun farkında olun Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER