Biri 25 diğeri, 12 sene avukat olmak için bekledi


İzmirli Oya Soyal (43) ve Ruşen Duman (30), hem kariyer hem de çifte diploma sahibi olmalarına rağmen çocukluk hayallerinin peşinden giderek yıllar sonra üniversite sıralarına tekrar oturdu. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıfta eğitim alan ve yakında avukat olmaya hazırlanan bu azimli kadınlar, yol ayrımında olan herkese, "Hayatınızda radikal karar almaktan korkmayın." çağrısında bulundu.

Küçük yaşlarından itibaren en büyük hayali avukat olmak olan ikiliden Soyal, 18 yaşında girdiği üniversite sınavında Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat, Duman ise Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği'nin kazandı. Bu bölümlerin kendilerine göre olmadığını kısa sürede anlayınca, hukuk okuyabilmek için ertesi yıl bir kez daha sınava girdiler. Daha önce bir üniversiteye yerleştikleri için yapılan puan kesintileri sebebiyle hayallerine bir türlü ulaşamayan Soyal ve Duman, bir meslek sahibi olabilmek için üniversite bitirme kararı aldı.

43 YAŞINDA ÜÇÜNCÜ ÜNİVERSİTESİ

Üniversite eğitiminin ardından ağabeyiyle birlikte yazılım ve danışmanlık hizmeti veren bir bilgisayar şirketi kuran Oya Soyal, mesleğinde ilerlemesine rağmen avukat olma isteğinden vazgeçmedi. Ailesinden de aldığı destekle 2011 yılında tekrar üniversite sınavına girerek bu kez Açıköğretim Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu'nu tercih eden Soyal, hayallerine giden yolda doğru adımı atmış oldu. Yüksekokulu bitirmesinin ardından iki yıl önce dikey geçiş sınavına girerek bu kez Yaşar Üniversitesi Hukuk Bölümü'nü tam burslu kazanmayı başaran Soyal, "Hukuk fakültesini kazanmak en büyük hayalimdi ancak bunun yalnızca bir hayal olarak kalmaması için çok çalıştım. 18 yaşımdan bu yana, yani tam 25 sene boyunca avukat olmayı bekledim. Ailemin büyük desteğini almama rağmen çevremde, bu işi asla başaramayacağımı düşünen insanlar da oldu ancak ben hem işimi hem de öğrenciliğimi başarılı bir şekilde yürüttüm. Belki liseden sonra hukuk fakültesini kazansaydım, kıymetini bu kadar çok bilemeyecektim. Hattâ belli bir olgunluğa eriştikten sonra hukuk bölümünde okumanın çok daha doğru olduğuna inanıyorum. Şimdiki hedefim, yüksek lisans yaparak özel hukuk alanında uzmanlaşmak ancak tabii ki aktif olarak avukatlık yapacağım. Benim herkese tavsiyem, yaşınız kaç olursa olsun, işteki pozisyonunuz ne olursa olsun hayallerinizden asla vazgeçmeyin." dedi.

SEKİZ YIL ARALIKSIZ ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRDİ

Ruşen Duman da Sosyal Bilgiler Öğretmenliği'ni birincilikle bitirip üzerine Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde tezli yüksek lisansı tamamlasa bile avukat olma hayalinden bir türlü vazgeçmedi. 18 yaşından 26 yaşına kadar her yıl, hukuku kazanma umuduyla üniversite sınavına giren genç kadın, ağabeyinin hukuk bürosunda yıllarca asistanlık yaptı. 2011 yılında girdiği üniversite sınavında bu kez Açıköğretim Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu'nu tercih eden Duman, arkadaşı Soyal gibi hedefine ilk kez bu kadar yaklaşmayı başardı. Dikey geçiş sınavıyla Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanan Duman, hedefine ulaşmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu: "Üniversiteye girdiğim ilk sene yanlış bir tercihte bulunmak, bütün bir hayatımı etkiledi ancak yıllar boyunca hayalimden bir gün bile vazgeçmedim. Başta kendimden 10 yaş küçük gençlerle okuyacak olma fikri beni biraz tedirgin etmişti ancak şimdi, iyi ki cesaret etmişim diyorum. Vazgeçmeyenler için bu hayatta hep bir yol vardır. Asla, 'Bu saatten sonra olmaz' demeyin. Eğer siz isterseniz ve elinizden geleni yaparsanız başarmamanız imkansız. Hedefim, icra hukuku alanında kariyer yapmak. Bunun için yüksek lisans yapmayı da planlıyorum." CİHAN
<< Önceki Haber Biri 25 diğeri, 12 sene avukat olmak için bekledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER