Bitlisliler kar altında kaybolan kışlık yiyeceklerini arıyor


Türkiye'nin en çok kar alan illerinin başında gelen Bitlis'te, bu günlerde kar altında kaybolan kışlık yiyecekleri bulma telaşı yaşanıyor.

İlk cemrenin düşmesinin ardından havaların ısınmaya başladığı kentte karla mücadele bitti, yaz sıcağında bozulmasın diye yazın kışlık yiyeceklerini toprak altına gömen Bitlislilerin, kar altında kışlık yiyecek arama operasyonu başladı.

Yıllık aldığı yaklaşık 8 metrelik kar miktarı ile karın Türkiye'deki başkenti olan Bitlis'te, bu yıl yine yaklaşık 8 metre kar yağdı. Yoğun kar yağışı ve zorlu bir karla mücadele kışını daha geride bırakan Bitlis'te şu sıralar karla mücadele, yerini Bitlislilerin kar altında kışlık yiyecek arama operasyonuna bıraktı. İlk cemrenin düşmesiyle bitlikte hava sıcaklığının ısınmaya başladığı Bitlis ve ilçelerinde sıcak havayı fırsat bilen vatandaşlar, bu günlerde metrelerce kar altında kaybolan kışlık yiyeceklerini bulup çıkarma derdine düştü.

Yazın bozulmasın diye evlerin bahçelerine gömülen peynir, turşu, konserve ve patates gibi kışlık ürünler, kar miktarının azalmasıyla birlikte üzeri karla örtülü toprak altından çıkarılmaya başlandı. Bulması o kadar da kolay olmayan yiyecekler için uzun uğraşlar veren Bitlisler, uzun bir operasyon ve kendine özgü arama yöntemleriyle yiyeceklerin yerini tespit etmeye çalışıyor. Odun çubukları kara batırıp alanları belirleyen vatandaşlar, daha sonra kazarak kar altında kaybolan yiyeceklerini çıkarıyor.

Tatvan ilçesindeki evinin bahçesine yazın gömdüğü kışlık yiyecekleri bulmak için uzun uğraşlar verdiği belirten Hakim Taşdemir, "Biz yazın almış olduğumuz peynir ve patates gibi kışlık yiyecekleri, bozulmasın ve kışın kullanabilelim diye toprağa gömüyoruz. Malum bu yıl Bitlis'te 6-7 metreye yakın kar yağdı, bu nedenle biz de etkilendik. Dolayısıyla yazın gömdüğümüz peynir ve patateslerimiz kar altında kaybolduğu için bulamadık. Zor şartlar altında aramaya çalıştık ve sonunda bulduk. Bulduğumuz kışlık yiyeceklerimizi çocuklarımızla birlikte afiyetle yiyeceğiz." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Bitlisliler kar altında kaybolan kışlık yiyeceklerini arıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER