BM askerleri, Afrika'da yine tecavüz olayına karıştı


Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki barış gücü askerlerinin yeni bir tecavüz olayına karıştıkları belirtildi.

BM tarafından yapılan açıklamada, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bulunan MINUSCA barış gücü misyonundaki askerlerin toplam yedi kız ve kadına cinsel istismar yaptıklarına dair yeterli delile ulaştıkları ifade edildi.

Öte yandan, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de geçen yılın Ekim-Aralık aylarında sekiz kadına BM'ye bağlı barış gücü askerlerinin tecavüz ve cinsel istismarda bulunduğunu iddia etti.

HRW, tecavüze veya cinsel istismara uğrayan kız çocuk ile kadınlarının yaş dilimlerinin 14 ila 18 arasında olduğunu belirtti.

Bambari adlı kasabada yaşanan olay, 21 Ocak tarihinde HRW uzmanları tarafından ortaya çıkarıldı. BM, iddiaların ardından olayı araştırmak üzere İç Gözetim Hizmetleri Ofisi (OIOS) görevlilerini bölgeye sevk etmişti. OIOS uzmanlarının ilk araştırmalarından sonra 5 kız çocuğu ile bir yetişkin kadının cinsel tacize uğradığına dair yeterli kanıt buldukları bildirildi.

BM cinsel istismara uğrayan kurbanlardan bir çocuğun ise uzmanlar ile görüşmeyi kabul etmediğini söyledi. BM, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün cinsel istismara uğrayanların sekiz kişi olduğunu iddia ettiğini belirterek son kurban ile ilgili iddiaların araştırılmaya devam ettiğini açıkladı.

TECAVÜZ EDEN ASKERLERİN ÜLKELERİ DE AÇIKLANDI

BM, cinsel tecavüz ve istismar yapmakla suçlanan askerlerin hangi ülkeden olduklarını da açıkladı. BM, MINUSCA barış misyonunda görev yapan Kongo Cumhuriyeti ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti ülkelerinin askerleri olduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, olayın Kongo Cumhuriyeti ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti hükümetlerine tebliğ edildiğini aktardı. Aynı şekilde Orta Afrika Cumhuriyeti'nin ilgili makamlarına olayın bildirildiği kaydedildi. CİHAN
<< Önceki Haber BM askerleri, Afrika'da yine tecavüz olayına karıştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER