BM: Gazze'de amansız bir trajedi yaşanıyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Ekim 7 2024
BM ajansı OCHA yöneticisi Joyce Msuya, "Gazze'de yaşananları anlatacak istatistik veya kelime yok" dedi, AB ülkelerini İsrail'e karşı nüfuzlarını kullanmaya çağırdı.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) İsrail'in son bir yıldır Gazze'ye düzenlediği saldırıları "amansız bir trajedi" olarak niteledi.
DW Türkçe'nin haberine göre, OCHA Koordinatörü Joyce Msuya 7 Ekim'in yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, "Hiçbir istatistik veya kelime, gerçekleşen fiziksel, zihinsel ve toplumsal yıkımın boyutunu tam olarak anlatamaz" dedi. Msuya Avrupa Birliği (AB) üyesi devletleri, "Uluslararası hukuk ve insan haklarına saygı duyulmasını sağlamak için" nüfuzlarını kullanmaya çağırdı.
OCHA, ABD ve AB'nin terör örgütleri listesinde yer alan Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısını ve 200'den fazla kişinin rehin alınmasını kınadı. İsrail verilerine göre, Hamas'ın 7 Ekim saldırısında bin 200 kişi öldürüldü, yaklaşık 5 bin 500 kişi yaralandı ve 200'den fazla kişi de rehin alındı.
Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırısı sonrasında başlayan savaşta Hamas kontrolündeki Sağlık Bakanlığı verilerine göre 41 bin 800 Filistinli öldürüldü, Gazze Şeridi'nde altyapı ve binaların neredeyse tümü yok edildi.
Msuya, "Sivillerin sağlık hizmetlerine, gıdaya ve elektriğe erişimi ya çok kısıtlı ya da hiç yok. Çocuklar bir yıldır eğitimden uzak. Ailelerin sığındığı okullar defalarca bombalandı, sağlık çalışanları ve hastaneler sistematik biçimde hedef alındı" ifadelerini kullandı.
Çatışmalarda çoğu BM'nin Filistinli mültecilere destek ajansı UNRWA personeli 300'den fazla yardım görevlisi öldü. Msuya, Gazze'nin yardım görevlileri için dünyanın en tehlikeli yeri olduğunu söyledi, mevcut hiçbir çatışmada bu kadar fazla yardım personelinin ölmediğine dikkat çekti.
İnsani yardım görevlilerinin korunmak zorunda olduğunu kaydeden Msuya, "Saldırganlar ihlallerinden sorumlu tutulmalı, Gazze'ye saldırılar durmalı" dedi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Enkaza ulaşıldı, kurtulan yok: Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan uçak Haymana civarında düştü!2.Suriye’de Hakan Fidan’a Soğuk Duş3.BM koruması altındaki eğitimci Güngör'ün Türkiye'ye iade tehlikesi sürüyor!4.Ne mesaj taşıyor? Karadeniz'de Türk gemisine kamikaze dron saldırısı yapıldı!5.MEB yine yapacağını yaptı: Yıllardır sürüyordu kaldırdı!
6.Karadağ kısa süre önce yaşanan krizden sonra vize kararını verdi!7.Daltonlar çetesine bir soruşturma daha: Mahkeme salonunda jandarmaya saldırmışlardı!8.Uyuşturucu Soruşturması: Emrullah Erdinç serbet9.İşte 2026'nın asgari ücret rakamı!10.'Bildiklerimi anlatacağım!': Ela Rümeysa Cebeci'nin ek ifadesi ortaya çıktı

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER







