BM Güvenlik Konseyi korona virüsü salgını için toplandı

Uzun bir süredir beş daimi üye arasındaki görüş ayrılığı nedeniyle Corona virüsü konusunda toplanamadığı öne sürülen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, dün video konferans aracılığıyla kapalı oturumda toplanarak salgın hastalığı tartıştı.

SHABER3.COM

 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik Konseyi üyelerine birlik olmaları ve salgına karşı ortak mücadele etmeleri çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi toplantısının ardından, salgın hastalıkla yürütülen küresel mücadele çabalarına konseyin de destek verdiği yönünde kısa bir açıklama yapıldı.

ABD’nin Corona virüsünü, ‘Çin virüsü’ olarak adlandırmasına Çin ve Rusya’nın karşı gelmesi nedeniyle konseyin şimdiye kadar toplanamadığı öne sürüldü.

Konseyin daimi beş üyesinin kendi aralarındaki tartışmalar nedeniyle bir süredir eleştirilen BM Güvenlik Konseyi üyeleri arasında iki farklı karar tasarısı üzerinde tartışıldığı kaydedildi.

“Güvenlik Konseyi bizi hayal kırıklığına uğrattı”

Adının açıklanmasının istemeyen üst düzey bir Avrupalı diplomat, "Şu anda virüsü adlandırmayla ilgili yanlış bir tartışma içerisindeyiz. Şimdiye kadar BM Güvenlik Konseyi'nin salgın hastalık konusunda üzerine düşen görevi yapmaması bizi son derece hayal kırıklığına uğrattı. Salgın hastalıkla ilgili küresel mücadele konseyin vereceği destekle çok daha güçlü olabilirdi. Karşılıklı suçlamaların fayda getireceğini düşünmüyoruz” diye konuştu.

Son haftalarda, konsey üyelerinin iki taslak kararı kendi aralarında müzakere ettikleri belirtildi. Güvenlik Konseyi’nde veto hakkına sahip beş üye, ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere’nin, Fransa’nın hazırladığı bir metni, iki yıllığına seçilen geçici konsey üyesi on ülkenin ise Tunus tarafından hazırlanan bir metni tartıştıkları öne sürüldü.

Guterres, Güvenlik Konseyi’ne “Birlik olun ortak mücadele edin” çağrısı yaptı

BM Genel Sekreteri Guterres, Güvenlik Konseyi'ne birlik olup salgın hastalığa karşı ortak mücadele etme çağrısında bulundu.

Guterres, tüm ülkelerin salgının yıkıcı sonuçlarına karşı büyük bir mücadele verdiğini belirtti. Salgın hastalıktan binlerce kişinin öldüğünü kaydeden Guterres, yürütülen küresel mücadelede BM Güvenlik Konseyi’nin önemine dikkat çekti.

Genel Sekreter Guterres, Güvenlik Konseyi'nde alınacak kararların salgın hastalığın yaratacağı barış ve güvenliğe yönelik tehditlerin önlenmesi yönünde kritik bir önem taşıdığını ifade ederek, “Bu sıkıntılı durumda Güvenlik Konseyi’nin birlik olup bazı çözüm yolları göstermesi çok önemli” dedi.

ABD : ‘Salgın hastalıkla ilgili veriler şeffaf bir şekilde paylaşılmalı’

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft, salgın hastalıkla ilgili elde edilen ülkelerin ulusal verilerinin, uluslararası toplumla şeffaflıkla paylaşılması çağrısı yaptı. Craft, Corona virüsüyle mücadelenin doğru veri toplama ve bu verilerin bilimsel olarak doğru bir şekilde analiz edilmesiyle salgının engellenebileceğini söyledi. Craft, dünyanın gözünün BM Güvenlik Konseyi’nde olduğunu, hayat kurtarmak için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.
<< Önceki Haber BM Güvenlik Konseyi korona virüsü salgını için toplandı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER