BM: Suriye'de kimyevi silah kullanıldı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Ağustos 25 2016
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye iç savaşında tarafların defalarca kimyevi silah kullandıklarını açıkladı.

Birleşmiş Milletler özel komisyonu, kimyevi kitle imha silahının en üç kez ve kimin tarafından kullanıldığının belgelendiğini duyurdu. New York'taki Birleşmiş Milletler merkezinden yapılan açıklamada, Suriye ordusunun iki, IŞİD'in ise bir kez kimyevi silaha başvurduğu belirtildi. Komisyon, 9 kimyevi silah saldırısını incelemişti. Raporda ‘diğer üç saldırının kimin tarafından yapıldığını kanıtlamaya yeterli bilgiye ulaşıldığı' kaydedildi. ABD, Birleşmiş milletler Teşkilatı'ndan sorumluların cezalandırılmasını talep etti.
Rapora göre Suriye hükümet kuvvetlerinin 21 Nisan 2014 ve 16 Mart 2015 tarihlerinde İdlib'in kuzeyindeki iki köye zehirli gaz saldırısı düzenlediği kanıtlandı. Klor gazının helikopterlerle köylere atıldığı tespit edildi.
Terör örgütü IŞİD'in ise 21 Ağustos 2015'te Halep yakınlarındaki Mare'ye son derece zehirli hardal gazıyla saldırdığına raporda yer verildi.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Ned Price ‘Şam rejiminin kendi halkına klor gazıyla saldırdığının inkar edilemeyeceğini ve sorumluların cezalandırılması için ABD'nin diplomatik girişimde bulunacağını' söyledi.
Fransa'nın BM daimi büyükelçi yardımcısı Alexis Lamek ‘kitle imha silahı kullanılması karşısında zaaf gösterilemeyeceğini ve Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesi gerektiğini' belirtti. BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye hükümetini cezalandırmasının Rusya'nın vetosuyla akamete uğratılabileceği belirtiliyor.
BM özel komisyonu Suriye köylerine yapılan ve 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan klor gazı saldırıları nedeniyle kurulmuştu. 2013 yılında kimyevi silahları yasaklama anlaşmasını imzalayan Suriye elindeki stokları imha etme taahhüdünde bulunmuştu.
2011 yılında patlak veren Suriye iç savaşında şimdiye kadar en az 280 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Avustralya'daki terör saldırısında ilginç detaylar ortaya çıktı!2.F-16'ların vurduğu İHA hakkında şok bilgi: Ankara yakınlarına kadar ulaşmış3.KHK'lılar Ankara'da adeletsizliği haykırdı: Zeytinyağı almak bile terör suçu oldu...4.Esad ve eşi Esma Esad Rusya'da ne yapıyor? Ayrıntılar ortaya çıktı...5.Teknik güncelleme duyurusu
6.Tayyar fitili ateşledi: Öyle biri var ki, iddialar Mehmet Akif Ersoy'unkinden daha ağır...7.DDK'dan istifa eden Furkan Torlak Cem Küçük'ün iddialarına yanıt vermeye çalıştı8.ABD'de kırmızı alarm: 'Bir dizi bombalı terör saldırısı önlendi'9.Mehmet Akif Ersoy dosyasında kritik gelişme!10.Konut sahibi olanlar dikkat! TCMB araştırma sonucu şok sonuç!

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

ŞERİF ALİ TEKALAN

KADİR GÜRCAN
ÇOK OKUNAN HABERLER







