BM Suriye'yi kimyevi silah kullanmakla suçladı

BM, Suriye ordusunu taahhütlerinin aksine muhaliflere karşı yeniden kimyevi silah kullanmakla suçladı. Rusya’nın ateşkesi uzattığı Halep’teki kritik durum ise devam ediyor.

samanyoluhaber.com

Birleşmiş Milletlere bağlı araştırma komisyonu Suriye ordusunu 2015 yılının mart ayında İdlib vilayetinin Kmenas köyüne klor gazıyla saldırmakla suçladı. 2014 ve 2015 yıllarında da aynı bölgeye kimyevi silah saldırısı düzenlendiğinin kesinleştiği belirtilen araştırma raporu Kimyevi Silahların Yasaklanması örgütü tarafından hazırlandı.

Raporla ilgili açıklama yapan örgütün sözcüsü, Kmenas'a ordu helikopterlerinden zehirli gaz varilleri atıldığını, Kfar Zita'ya atılan kimyevi gazdan kimin sorumlu olduğunun ise tespit edilemediğini söyledi.

Birleşmiş Milletlerin ağustos ayında yayınlanan raporunda da Suriye ordusunun 2014 ve 2015 İdlib vilayetinde kimyevi silah saldırısı düzenlediği, terör örgütü IŞİD'in de Halep'in kuzeyinde hardal gazı kullandığı belirtilmişti.

Şam yönetimi 2013 yılında kimyevi silahlarını imha etme taahhüdünde bulunmuştu. Dünya Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden Çin ve Rusya Suriye'nin cezalandırılmasını öngören karar tasarılarını veto etmişti.

BM sözcüsü Stephane Dujarric Suriye'nin kuzeyindeki yardım konvoyuna yapılan saldırının da araştırılacağını söyledi. BM Genel sekreteri Ban Ki Moon, eylül sonunda insani yardım taşıyan konvoya yapılan saldırının araştırılacağını duyurmuştu.
<< Önceki Haber BM Suriye'yi kimyevi silah kullanmakla suçladı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER