BM'den Belarus'a Muhalif Kolesnikova'yı Serbest Bırakın Çağrısı
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Cumartesi, Eylül 26 2020
Birleşmiş Milletler, Belarus hükümetini tutuklu bulunan muhalif isim Maria Kolesnikova’yı serbest bırakması konusunda uyardı. Kolesnikova, ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Müzisyen ve muhalif bir isim olarak tanınan Maria Kolesnikova, ülkede tartışmalı 9 Ağustos’taki seçimlerin ardından gösterilerde yer aldıktan sonra 7 Eylül’de başkent Minsk’te ölümle ya da sınırdışı edilmekle tehdit edilmiş ve ardından bilinmeyen bir yerde hapsedilmişti.
Tutuklanmasının ardından kendisinden 3 gün haber alınamayan Kolesnikova, hakkında 16 Eylül’de dava dosyası oluşturulmuştu.
BM’den yapılan açıklamada Belarus’ta yetkililerin, muhalif isimlerin ortadan kaybolması, korku yayması ve benzeri yöntemler kullanarak protestoları bastırmasının rahatsız edici olduğu vurgulandı. Açıklamada “Yetkilileri bireylerin temel haklarını ihlal yok saymak için ulusal güvenlik gerekçesini öne sürmemeleri konusunda uyarıyoruz”denildi.
Kolesnikova gibi muhalafete destek veren bir diğer isim Olga Kovalkova da yetkililerin kendisini ülkeyi terk etmesi için zorladıklarını ve kendisini Polonya sınırına götürüp bıraktıklarını söyledi.
26 yıldır Belarus’u yöneten Lukaşenko, 9 Ağustos’ta yapılan seçimleri yüzde 80 oy oranıyla kazandığını ilan etti. Buna karşın seçim sonuçları belli olmasından bu yana ülkede sonuçları protesto gösterileri devam ediyor. Son olarak Avrupa Birliği de seçim sonuçlarını ve Lukaşenko’yu Devlet Başkanı olarak tanımadığını açıklamıştı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Rezan Epözdemir, Terim'e neden 5 buçuk milyon TL transfer etti?2.14 yıl sonra yeni operasyon kararı!3.MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinler' çıkışı siyasiler için de bir anlam taşıyor mu?4.'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'5.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”
6.Kamu personeline nefret operasyonu: 8 ilde 20 kişi hakkında gözaltı kararı7.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!8.Sadettin Saran gözaltındayken, Ali Koç'tan başkanlık çıkışı9.Can Holding soruşturmasında yeni gelişme!10.OYAK'ta neler oluyor? Üyeler deprem yardımları tutarsız olunca hesap sordu!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







