BM'den 'Cizre' açıklaması

Birleşmiş Milletler 'in en üst düzey İnsan Hakları Komiseri Zeyd Raad El-Hüseyin'den Türkiye'ye insan hakları uyarısı geldi.

BM'den 'Cizre' açıklaması

Şırnak'ın Cizre ilçesindeki çatışmalara ilişkin çarpıcı bir mesaj yayınlayan Hüseyin, Cenevre'de yaptığı açıklamada, ellerinde Türk güvenlik güçlerinin Cizre'de çevreyi sarıp 100'den fazla insanın canlı canlı yakıldığına ilişkin tanık raporları bulunduğunu ve iddiaları yerinde incelemek istediklerini söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri PKK ve PKK ile ilintili örgütlerin yasa dışı eylemlerini ve uyguladıkları şiddeti güçlü bir biçimde kınadığını da vurgulayan Hüseyin, terör eylemleri sonucu tüm can kayıplarından üzüntü duyduğunu söyledi.

Hüseyin, sözlerine şöyle devam etti; “Kendi halkını şiddet eylemlerinden korumak Türkiye'nin görevidir. Yetkililerin terörizm karşıtı operasyonlar yaparken insan haklarına, işkence, yargısız infaz, orantısız öldürücü şiddet ve keyfi gözaltı eylemlerini yasaklayan uluslararası hukuka saygı göstermesi gerekmektedir."

Bölgede işkence, keyfi gözaltı, sivillere ait binaların orantısız tahribi olduğuna ilişkin iddiaları da dile getiren Hüseyin, “Güvenlik güçlerine karşı savaşan gruplara yöneltilen iddialar da içinde olmak üzere, tüm bu iddialar son derece ciddidir ve titizlikle soruşturmalıdır. Ancak bugüne kadar bu yapılmamış görünüyor. Türkiye hükümeti bizim ve Birleşmiş Milletler ‘in diğer organlarının bölgeyi ziyaret etme ve birinci elden bilgi toplama isteklerine yanıt vermedi" diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden sivillere yönelik şiddete ilişkin iddiaların araştırılmasını istediklerini dile getiren Hüseyin, bölgeye BM görevlilerinin yanı sıra gazetecilerin de girişine izin verilmediğini belirtti.

<< Önceki Haber BM'den 'Cizre' açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER