BMGK üyelerinden Suriye'de toprak bütünlüğü vurgusu
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Aralık 10 2024
Paylaş
X Post
BM Güvenlik Konseyi üyeleri Suriye'deki gelişmeleri yakından izlediklerini açıklarken, toprak bütünlüğü ve sivillerin korunmasının önemine vurgu yaptı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki silahlı grupların Şam'ın kontrolünü ele geçirmesi ve Beşar Esad'ın ülkeden kaçması sonrasında Suriye'de yaşanan gelişmeleri kapalı oturumda masaya yatırdı.
ABD: Gelişmeleri izleyeceğiz
DW Türkçe'nin haerine göre Konseyin dönem başkanlığını yürüten ABD'nin BM nezdindeki Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, önümüzdeki günlerde 15 üyeli konseyde Suriye konulu bir açıklama üzerinde çalışacaklarını söylerken, yaşanan gelişmeler hakkında "Bu, Suriye halkı için inanılmaz bir an" ifadelerini kullandı.
Wood, "Şu anda sürecin nereye doğru ilerlediğini görmeye çalışmaktayız, buna odaklanmış durumdayız. Suriye'de, Suriye halkının haklarına ve onuruna saygı duyan bir yönetim olabilir mi?" sözleriyle bu aşamada öncelikle Suriye'deki süreci yakından izleyeceklerine işaret etti.
Rusya'dan toprak bütünlüğü vurgusu
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Vassily Nebenzia ise "Konsey, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğinin korunması, sivillerin korunması, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerektiği konusunda aşağı yukarı hemfikirdi" açıklamasını yaptı.
Suriye'de yaşanan gelişmeler için, "Konsey üyeleri de dahil olmak üzere herkes şaşkınlığa uğradı" diyen Nebenzia, "Bekleyip görmemiz, izlememiz ve durumun nasıl gelişeceğini değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.
Çin'den terörün önlenmesine vurgu
BMGK'nin kapalı oturumu sonrasında Çin'in BM nezdindeki Büyükelçisi Fu Cong da bir açıklama yaptı.
Çin büyükelçisi, Suriye'de durumun istikrara kavuşturulması ve kapsayıcı bir siyasi sürecin başlatılması gerektiğini söylerken, Suriye topraklarında terörün yeniden c
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Lavrov’dan Arap büyükelçilere sert yanıt: “ABD ve İsrail’i hiç kınadınız mı?”2.Halkbank davasında kritik dönemeç: ABD ile “ertelenmiş kovuşturma” anlaşması3.15 Temmuz duruşmasında şok iddialar: TOMA’lara benzin doldurulmuş, Genelkurmay hedef alınmış4.Silivri’de İmamoğlu davasında gergin anlar: Savcıyla tartıştı, salondan çıkarıldı5.İran’ın füzesi sonrası Ankara’da diplomatik kriz: Büyükelçi Dışişleri’ne çağrıldı
6.Rüşvet ve yolsuzlukla gündeme gelmişti: Eski DHMİ bürokratı Cemil Acar tahliye edildi7.Samanyoluhaber.com Patreon desteklerinizle yoluna devam ediyor8.ABD’den dikkat çeken Tayvan uyarısı: Çin işgali için kritik tarih 20279.New York Belediye Başkanı Mamdani’nin konutunun önünde bombalı saldırı paniği10.ABD ve İsrail’in İran’a karşı operasyonun Rusya’ya bakan yönü

ABDULLAH AYMAZ

NUMAN YILMAZ YİĞİT

ARİF ASALIOĞLU

HÜSEYİN ODABAŞI

KADİR GÜRCAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Lavrov’dan Arap büyükelçilere sert yanıt: “ABD ve ...

Halkbank davasında kritik dönemeç: ABD ile “ertele...

15 Temmuz duruşmasında şok iddialar: TOMA’lara ben...

Silivri’de İmamoğlu davasında gergin anlar: Savcıy...

İran’ın füzesi sonrası Ankara’da diplomatik kriz: ...


