BMGK üyelerinden Suriye'de toprak bütünlüğü vurgusu
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Aralık 10 2024
BM Güvenlik Konseyi üyeleri Suriye'deki gelişmeleri yakından izlediklerini açıklarken, toprak bütünlüğü ve sivillerin korunmasının önemine vurgu yaptı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki silahlı grupların Şam'ın kontrolünü ele geçirmesi ve Beşar Esad'ın ülkeden kaçması sonrasında Suriye'de yaşanan gelişmeleri kapalı oturumda masaya yatırdı.
ABD: Gelişmeleri izleyeceğiz
DW Türkçe'nin haerine göre Konseyin dönem başkanlığını yürüten ABD'nin BM nezdindeki Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, önümüzdeki günlerde 15 üyeli konseyde Suriye konulu bir açıklama üzerinde çalışacaklarını söylerken, yaşanan gelişmeler hakkında "Bu, Suriye halkı için inanılmaz bir an" ifadelerini kullandı.
Wood, "Şu anda sürecin nereye doğru ilerlediğini görmeye çalışmaktayız, buna odaklanmış durumdayız. Suriye'de, Suriye halkının haklarına ve onuruna saygı duyan bir yönetim olabilir mi?" sözleriyle bu aşamada öncelikle Suriye'deki süreci yakından izleyeceklerine işaret etti.
Rusya'dan toprak bütünlüğü vurgusu
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Vassily Nebenzia ise "Konsey, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğinin korunması, sivillerin korunması, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerektiği konusunda aşağı yukarı hemfikirdi" açıklamasını yaptı.
Suriye'de yaşanan gelişmeler için, "Konsey üyeleri de dahil olmak üzere herkes şaşkınlığa uğradı" diyen Nebenzia, "Bekleyip görmemiz, izlememiz ve durumun nasıl gelişeceğini değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.
Çin'den terörün önlenmesine vurgu
BMGK'nin kapalı oturumu sonrasında Çin'in BM nezdindeki Büyükelçisi Fu Cong da bir açıklama yaptı.
Çin büyükelçisi, Suriye'de durumun istikrara kavuşturulması ve kapsayıcı bir siyasi sürecin başlatılması gerektiğini söylerken, Suriye topraklarında terörün yeniden c
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Süper Kupa Fenerbahçe'nin oldu2.Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş değişim profilinin detayları3.Karadeniz’de kargo gemisine drone saldırısı: İkinci kaptan öldü, 1 denizci yaralı4.Avrupa en çok iki Türk ürününü geri gönderdi5.BRICS ülkeleri Güney Afrika sularında gövde gösterisi yaptı

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ








