Böbreğini eşine verebilmesi için SGK'nın Hepatit C ilacını ödemesi gerekiyor


Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde yaşayan 8 yıllık diyaliz hastası Bilal Dursunoğlu aynı zamanda Hepatit C hastası. Dokusu tutan eşinden böbrek nakli yapılabilmesi için önce 3 aylık Hepatit C tedavi görmesi gerekiyor. Aylık 30-40 bin lirayı bulan ilaç tedavisini 3 ay yaptırdıktan sonra ancak nakil gerçekleşebilecek. Maddi imkanları olmayan aile böbrek naklini yapabilmesi için öncelikle SGK'nın Hepatit C ilacını ödeme listesine alması gerekiyor.

20 yıllık kocasına böbreğini vermek için 2015 yılının mart ayında tüm testleri yaptırdıklarını ifade eden Kezban Dursunoğlu, "Mart ayında yaptırdığımız testlerde dokularımız uyuştu. Ben eşime böbreğimi vereceğim. Tüm tahlillerimiz yapıldı. Doku uyumunda her hangi bir sorunumuz yok. Nakilin yapılması için Hepatit C tedavisi olması lazım. Tedavi için ilaçları alabilirsek ben çok rahat bir şekilde böbreğimi verebiliyorum. SGK'nın ilaçları ödeme kapsamına alma işlemlerinin hızlandırıp bitirmesini bekliyoruz. Türkiye'de 750 bin civarında Hepatit C hastası var, aynı mağduriyet onlarda da var. Biz ne yapıp edip o ilaca ulaşmamız lazım. İlacın aylık ortalama maliyeti 30 ile 40 bin lira arasında. 3 aylık bir ilaç tedavisin sonunda yüzde 99 başarı sağlanıyor. Tedavinin arkasından böbrek nakil işlemi gerçekleşebiliyor." dedi.

Bilal Dursunoğlu'nun 7-8 yıllık diyaliz hastası olduğunu belirten Dr. Şükrü Şipal da "Hastamız aynı anada Hepatit B ve Hepatit C hastası. Hepatit C tedavisinin yapılması için SGK'nın kullanılacak ilacın ödeme planına almasını bekliyoruz." dedi.

8 yıldır yatağa bağlı kalmaktan sıkıldığını belirten 52 yaşındaki diyaliz hastası Bilal Dursunoğlu ise "Artık diyalizden bıktım yatağa bağlı kalmak istemiyorum. Bir an evvel SGK'nın tedavide kullanılacak ilaçların gündeme gelmesini istiyorum. İlacın bir evvel gelmesini istiyorum." diyerek yetkililerden yardım istedi. CİHAN
<< Önceki Haber Böbreğini eşine verebilmesi için SGK'nın Hepatit C... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER