Böbrek rahatsızlığı olanlar, doktor kontrolünde oruç tutmalı


Uzun ve sıcak yaz günlerinde oruç tutmak beslenme ve su tüketim dengesini etkilemesi sebebiyle sağlık problemleri olan kişileri etkiliyor. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Eyüp Coşar, böbrek rahatsızlığı olan kişilerin oruç tutarken dikkatli olmalarını belirterek, doktor kontrolünde oruç tutmalarını önerdi.

Uzun süre aç ve susuz kalınması, sıcak havalarda bol su kaybı nedeniyle böbrek taşı rahatsızlıklarının daha sık görülebileceğine dikkat çeken Op. Dr. Eyüp Coşar, geçmişte böbrek taşı rahatsızlığı yaşayanların veya böbrek rahatsızlıklarına yatkın olanların doktor kontrolünde oruç tutmalarını tavsiye etti. Vücudun ortalama 18 saat susuz kalmasının, böbrekler ve bazı organların telafisi olmayan rahatsızlıklara sebep olabileceğine dikkat çekerek çeşitli tavsiyelerde bulundu.

RAMAZAN'DA BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Medicana Sivas Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Eyüp Coşar, Ramazan'da böbrek rahatsızlığını önlemek için vücudun ihtiyacı olan su miktarını dengeli bir şekilde tüketmeyi, iftar ve sahur arasında ara ara su içilmesi gerektiğini vurguladı. Yeteri kadar sıvı alınmaması halinde böbrekte taş riskini artırdığı konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca suyun yanı sıra sıvı tüketiminin de önemli olduğunu belirtti.

İftar ve sahurda karbonhidratla beslenmenin taşın öncül maddesi olan kalsiyumun idrardan atılımın artırarak böbrek taşı oluşma riskini artıracağını açıklayan Op. Dr. Eyüp Coşar, karbonhidratın azaltılmasını önerdi. Ayrıca hayvansal proteinin ramazanda fazla tüketilmesinin kandaki kalsiyum ve ürik asit, idrarda ürük asit ve okzalat miktarını artırdığını, idrardaki koruyucu sitrat oranını azalttığını, bunun da böbrek rahatsızlıklarını tetikleyebileceğini ifade eden Coşar, bu sebeple de hayvansal protein yerine tarımsal protein tüketilmesini tavsiye etti.

FAZLA TUZ TÜKETİMİ DE BÖBREKLERE ZARAR VEREBİLİYOR

Yemeklerde gereğinden fazla tuz tüketilmesi idrarda taş oluşumuna yol açan kalsiyumun atılımını artıracağını, böbrek taşına karşı koruyucu görev yapan sitrat miktarını azaltacağını belirten Medicana Sivas Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Coşar, ramazanda iftar ve sahur arasında özellikle tuzlu gıdalardan uzak durulması konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca bütün vitaminlerin alınmasının önemli olduğunu söyleyen Coşar, lifli gıda tüketiminin artırılmasının taş oluşumunu engelleyebileceğini açıkladı.

Böbrekte taş oluşumunu engellemek için sitrat içeren besinlerin alınmasını tavsiye eden Op. Dr. Eyüp Coşar, "Normal şartlarda vücutta sitrat üretilmesine rağmen bazı durumlarda sitrat miktarı böbreği taştan korumak için yeterli olmayabilir. Eksiği tamamlamak için sitrat içeren besinlerin alınması önemlidir. Limonata sitrat üretimi için oldukça faydalıdır. Serinletici ferah tadı, bol miktarda sitrat içermesi nedeniyle su dışında içilmesi faydalı önemli bir içecektir." dedi. Çoşar, bununla birlikte çay ve kahvenin idrar söktürücü özelliği nedeniyle iftar ve sahurda fazla çay kahve tüketiminin gün içinde fazla susamaya sebep olacağını sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Böbrek rahatsızlığı olanlar, doktor kontrolünde oruç... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER