Boğaziçi davasında gerilim: Salona polis girdi

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Mart 22 2022
2021 yılının ilk gününden bu yana devam eden Boğaziçi Üniversitesi protestolarında Rektör Naci İnci’yi protesto ettikleri için 5 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan 14 öğrencinin bugünkü duruşmasına İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi ile avukatlar arasındaki gerilim damgasını vurdu.

VOA'dan Hilmi Hacaloğlu ve Umut Çolak'ın haberine göre, Duruşmanın başlamasıyla birlikte öğrencilerin avukatlarından Ömer Kavili, kendilerinin davet edilmediği bir önceki duruşmada dinlenen Rektör İnci’ye özel duruşma yapıldığını belirterek, bu nedenle kendisinin duruşmaya getirilmesini talep etti. Hakim, Kavili’nin usule ilişkin bu talebini dikkate almayıp sanık savunmalarını almak isteyince gerilim arttı ve hakim şifahi olarak kendisiyle tartışan avukatın salondan çıkarılması için polisi çağırdı.

Hakimin ardından duruşma savcısı da salondan çıktıktan sonra polislerle avukatlar arasında yaşanan sürtüşmenin büyümesini, aralarında CHP TBMM Grup Başkan Vekili Özgür Özel’in bulunduğu duruşmayı izleyen milletvekilleri engelledi.

Avukat Kavili: ‘‘Hukuk ve adil yargılama hakkı yok edilmiştir’’

Bir süre daha salonda kalan avukatlar hazırladıkları tutanağı imzaladıktan sonra okudular ve hakimin tepki gösterdiği Avukat Kavili duruşmadan ayrıldı.

Çağlayan’daki Adliye Sarayı’nın baro odasında VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kavili, ‘‘Duruşma salonuna polis çağırdılar. Polisi uyardık, ‘Polis Vazife Selahiyetleri Kanunu’na göre siz avukatı çıkaramazsınız’ dedik. Çünkü bir saldırı yok. Hakimden de yazılı bir karar getiremediler. Polis amiri sözlü olarak bize böyle bir beyanda bulundu. ‘Yargıç bey sözlü emir veriyor yazılı emir vermiyorum’ demiş. Bu da kabul edilemez. Hukuk yok edilmiştir. Öğrencilerin olmadığı bir duruşmada rektör dinlenerek adil yargılanma hakkı yok edilmiştir’’ dedi.

Kavili’nin salondan ayrılmasının ardından sonra salona dönen İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi ara kararın alınmasına engel çıkararak duruşma salonu düzenini bozduğunu iddia ettiği diğer avukatlar ile izleyicilerin dışarı çıkarılmasına, ayrıca ifadesi alınmamış iki sanığa da avukat tayin edilmesine karar verildiğini sözlü olarak açıkladı.

Ancak avukatlar bu karar

Bu haberler de ilginizi çekebilir