Boldacı Köylüleri: Ortalık kene kaynıyor, 2 kişi öldü yetkililerden ses yok


Tokat'ın Zile ilçesine bağlı Boldacı Köyü sakinleri, köylerinde çok yoğun kene olduğunu ifade ederek, kene konusunda bilinçsiz ve malzemesiz olduklarını söyleyerek yardım istedi. Kırım-Kongo (KKKA) hastalığı nedeniyle daha önce köylerinden iki kişinin öldüğünü söyleyen köylüler, kenelerle mücadele konusunda yetkililerden yardım talep etti.

Tokat'ta 2015 yılı içerinde yaklaşık 90 kişi kene yapışması sonucu Gaziosmanpaşa Üniversitesinde tedavi gördü. Tedavi görenlerin bir çoğu sağlığına kavuşmasına rağmen 3 kişi yaşamını yitirdi. Ölen 3 kişinin de Zile ilçesinden olmasından dolayı gözler Zile'ye çevrilmiş durumda. Hastane kaynaklarından alına bilgiye göre, Tokat'ın birçok yerinden kene yapışması vakası gelmesine rağmen olumsuz bir durum yaşanmadığı, fakat Zile'den gelen vakalarda ölümler görüldüğü dile getirilerek, "Yıl içerisinde kene nedeniyle ölen 3 kişinin de Zileli olması burada bulunan kenelerin daha zehirli ve farklı bir tür olduğunu bize gösteriyor." denildi.

"İKİ AFİŞ ASTILAR ONUN HARİCİNDE GELEN GİDEN YOK"

Köy sakinlerinden Zeki Dilekçi, kenenin hayvanlardan ziyade arazide yapıştığını ifade ederek, "Kene genellikle araziden geliyor, hayvanlardan gelen kene bizi etkilemiyor. Hayvanlarda da oluyor fakat, hayvanların geçtiği yerde fazla kene bulunmuyor. Hayvanın olmadığı alanlarda daha fazla kene var. Büyükbaş hayvanların üzerinde bulunan keneler için bize geçen yıl İlçe Tarım Müdürlüğünden ilaç verdiler hayvanların üzerine döküyorduk. Bu sene onu da vermediler. Bu sene bize getirdikleri 2 afiş, onlar da şurada gözüküyor. Afişlerin haricinde gelen giden yok. Afiş getirince 'nasılsınız siz, iyiyiz biz' hepsi bu kadar, geçen yıl geldiler plastik bir cımbız, bir de plastik eldiven verdiler, 'keneyi eliniz ile tutmayın bunlar ile tutun' dediler, fakat bu sene bunlar da verilmedi." diye konuştu.

"KÖYDE KENE YAPIŞMAYAN KİMSE KALMADI"

Köyde kene yapışmayan kimsenin kalmadığını dile getiren Dilekçi, "Ben 3 gün önce kendim çıkardım. İlçeye gitsek tahlil yapacak doğru dürüst tahlilde çıkmıyor. Bunun için hastaneye gitmedim. Bana iki kez yapıştı. Öncekinde hastaneye gittim tahlil yaptılar, 3 gün içinde bulantı kusma falan olursa tekrar gel dediler, ben de kusma falan olmadığı için gitmedim. Bu köyde kene yapışmayan kimse yoktur, çocuğundan büyüğüne kadar herkese yapışmıştır." dedi.

"TARIM ARAZİSİNDE KENE ÇOK"

Eskiden hayvanlarda kenenin çok olduğunu dile getiren bir diğer köy sakini Mehmet Coşkun da, "1960 yıllarında hayvanlarda kene çok olurdu. Biz sabahları ellerimizle temizlerdik. Bu sene tarım arazisinin içinde bilhassa çok etki eden keneler var. Dağda, ormanda yok, tarım arazisinde çok oluyor. Tarım arazilerinde kullanılan ilaçlar mı sebep oluyor bilmiyorum ama, arazidekiler çok etkili oluyor." dedi.

'ZEHİRLİ OLAN SARIALA RENKLİ OLANLAR'

Köy sakini İsmail Tozun ise kenelerin 3 çeşit olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: "Keneler 3 çeşit, sarı, mavi ve sarıala var. Zehirli olan sarıala olanlar. Yapıştığı yerden çekip koparınca orası kızarıyor. Hiç kimse tedbir almıyor. vatandaş kendisi tarlada koparıp atıyor. Hastaneye gidince birkaç tahlil yapıyorlar, sonra Tokat'a gönderiyor. Her tarladan gelmede kontrol ediyoruz kendimizi, yapmazsak işimiz sakat. Yetkililer bir kere geldi, eldiven ile cımbız verdi. Bu sene onu da vermediler. Köyümüzde iki kişi keneden öldü."

Kenenin ortaya çıkmasının üzerinden çok zaman geçmesine rağmen halen aşı geliştirilmemesi ise tepkilere sebep oluyor. CİHAN
<< Önceki Haber Boldacı Köylüleri: Ortalık kene kaynıyor, 2 kişi öldü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER