Borsa İstanbul'da neler oluyor?

Borsa İstanbul yönetimi,cuma günü yapılan olağanüstü genel kurul sonrası değişti. Geçen yıl Borsa İstanbul'un Başkanı seçilen Tuncay Dinç görevden alındı. Borsa Yönetimi'nin uzaklaştırılması tecrübeli borsacıları kaygılandırdı.

Borsa İstanbul'da neler oluyor?

Sermaye PiyasaKurulu (SPK) eski başkanı Doğan Cansızlar, “Borsada ve yandal piyasalarda atamaları çok dikkatli yapmak lazım. İkide bir değişiklik yapılması aslında ‘ne oluyor bu borsada' soru işaretlerine neden olabilir” uyarısı yaptı. Borsa gibi kritik kurumlarda yöneticilerin uzun süreli olmasında büyük yarar olduğunu söyleyen Cansızlar, “Borsada ya da finans sektöründeki bir kuruluşta sürekli değişiklik yapılması olumlu bir durum değil” dedi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) eski Başkanı Attila Köksal sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Borsanın genel müdürünü ve yönetim kurulu başkanını haber vermeden genel kurul kararıyla apar topar değiştiren bir finans merkezi var mıdır?” diye sordu. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Özel Kalem Müdürü Seyit Ahmet Işkın, Borsa İstanbul'un yönetiminde yer aldı.

BİST'in yeni Başkanı Himmet Karadağ ise sosyal medya hesabından yaptığı, AKP'yi destekleyen siyasi yorumlarıyla dikkat çekiyor. Borsa İstanbul'un cuma günü gerçekleştirilen 3. Olağan Genel Kurulu'nda Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Himmet Karadağ seçildi.

Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü görevine de Osman Saraç seçildi. Yeni yönetim kurulunda Himmet Karadağ, Osman Saraç, Seyit Ahmet Işkın, Melikşah Utku, Bilal Topçu, Erişah Arıcan ve Nicola Beattie yer aldı.

Borsa İstanbul Başkanı Tuncay Dinç'in yaşadığı şoku daha önce de birçok isim de yaşamıştı. 2012 yılının Ocak ayında İMKB Başkanı Hüseyin Erkan sürpriz bir şekilde görevden alınmıştı. SPK Başkanı Vedat Akgiray da Sermaye Piyasası Kanunu görüşmeleri sürerken bir gece eklenen bir kanun maddesi ile görevden alınmıştı.

2014'te görevden alınan MASAK Başkanı Mürsel Ali Kaplan'ın yerine atanan İbrahim Hakkı Polat da geçen ay görevden alındı. TÜİK Başkanı Birol Aydemir de bu yılın ilk ayında sürpriz bir şekilde emekliliğini isteyerek görevden ayrılmıştı.

16 BİN YATIRIMCI BORSADAN ÇEKİLDİ

2015 yılsonu verilerine göre Borsa İstanbul'daki toplam yatırımcı sayısı 1 milyon 59 bin 313 adet olarak gerçekleşirken 2014 yıl sonuna göre yerli ve yabancı olmak üzere toplam 16 bin 55 adet azaldı. Yatırımcıların yüzde 99'u yerli, yüzde 1'i ise yabancı uyruklulardan oluştu.

2015'te Borsa İstanbul'da (BİST) işlem gören şirket sayısı ciddi şekilde azalırken BIST tüm piyasa değeri, Amerikan doları bazında 2014 yılına göre yüzde 30 değer kaybetti. 2014 yılında 9 adet halka arzdan 690 milyon TL hasılat elde edilirken, 2015 yılında toplam 6 halka arzdan 119 milyon TL hasılat edildi. 2015'te BIST TÜM'de işlem gören hisse adedi de 2014 yılına göre çakıldı. 2013'te 356 adet olan BİST TÜM'de işlem gören hisse sayısı, 2014'te 351, 2015'te ise 308 adete geriledi.

Özgür Düşünce
<< Önceki Haber Borsa İstanbul'da neler oluyor? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER