Bosna-Hersek eski cumhurbaşkanı, Türk üniversitesinde konferans verdi

Bosna-Hersek eski cumhurbaşkanı, Türk üniversitesinde konferans verdi

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da bulunan Uluslararası Burç Üniversitesi, BCumhurbaşkanlığı Konseyi'nin eski Boşnak Üyesi Haris Slajciç'i ağırladı. Slajciç, "Geçmişe Dair Analizler ve Gelecek Perspektifi: Bosna-Hersek' class='textetiket' title='Bosna Hersek haberleri'>Bosna Hersek'in Geçiş Sürecindeki Zorluklar" başlığıyla bir konferans verdi.

Geniş bir kalabalığa hitap eden Eski Cumhurbaşkanı, 20 yıl önce Bosna-Hersek'in savaş sırasında yaşadığı zorluklar ve çözümleri adına attıkları adımlardan bahsederken özellikle Birleşmiş Milletler tarafından savaşın başlarında kendilerine uygulanan ambargo dolayısı ile on binlerce insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Slajciç, Avrupa'da insanlar birbirlerini öldürürlerken Bosna'da yaşayan insanların yüzyıllar boyu birlikte barış içerisinde yaşadıklarını ve birlikte yaşama gerçeğinin bu topraklar için yabancı olmadığını ifade etti.

"HEM BOSNA-HERSEK HEM DE DÜNYA İÇİN İYİ İŞLER YAPIYORLAR"

Konferansın ardından Cihan Haber Ajansı'na konuşan eski cumhurbaşkanı, Türk okullarının Bosna-Hersek toplumuna yaptığı katkılardan övgü ile bahsetti. Slajciç, "Uluslararası Burç Üniversitesi dinamik ve doğru temeller üzerine kurulmuş bir kurum. Umut ediyorum toplumumuza daha çok katkıda bulunacak ve halihazırda bu katkıyı sağlıyor. Burada birçok genç insanın bilgi birikimini aktardığını görüyoruz. Benim için öncelikler listesinin ilk üç sırasında eğitim vardır. Bu yüzden buraya bir konferans vermek, bu insanlara merhaba demek ve onların daha ileri gitmeleri için cesaretlendirmeye geldim. Çünkü onlar hem Bosna-Hersek hem de dünya için oldukça güzel işler yapıyorlar." dedi.

Bosna-Hersek'te bulunan Türk eğitim kurumlarının ülkenin birlikteliği adına oldukça önemli olduğunu ve eğitim sayesinde bunun perçinleneceğini ifade eden Slajciç, şöyle devam etti: "Bosnalı Müslümanlar birlikte yaşamayı oldukça iyi bilir, bu yüzden Müslümanlar yüzlerce camisi yıkılmasına rağmen hiçbir kiliseye zarar vermemişlerdir. Çünkü bunu hiç düşünmemişlerdir. Bu insanlar, bazıları okuma yazma bilmemesine rağmen, medeni insanlardır ve Uluslararası Burç Üniversitesi, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi gibi kurumlar muhakkak ki Bosna-Hersek'i ileri taşıyacak bir neslin oluşmasında bize yardımcı olacaktır."

2008 yılında Bosna Sema Eğitim Kurumları çatısı altında kurulan Uluslararası Burç Üniversitesi bin 500'e yakın öğrencisi ile ülkenin önde gelen üniversitelerinin başında geliyor. Bosna Sema Eğitim kurumları ise şu an ülkenin 5 ayrı şehrinde 15 okulla hizmet veren kolejlerle devam ediyor. Kurumlarının şu an yaklaşık 3 bin 300 öğrencisi bulunuyor. CİHAN
<< Önceki Haber Bosna-Hersek eski cumhurbaşkanı, Türk üniversitesinde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER