Brexit ayrıcalığı bitiriyor : İngiltere vatandaşları AB sınırlarından nasıl geçecek ?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Ekim 24 2020
Guardian gazetesine göre, İngiltere hükümeti, yıl sonundan itibaren Brexit geçiş dönemi sona erdiğinde Avrupa Birliği sınırlarında Birleşik Krallık vatandaşlarına hızlı geçiş ayrıcalığı alabilmek için uğraşıyor ama Avrupa Komisyonu buna sıcak yaklaşmıyor.
Başbakan Boris Johnson'un artık yıl sonuna çok az bir süre kalmışken Birleşik Krallık vatandaşlarının yeni yıldan itibaren sınır kapılarında saatlerce beklemeyeceği bir çözüm bulabilmek için AB ile bir anlaşma arayışında olduğu anlaşılıyor.
Habere göre İngiltere hükümetinin önerisi, Birleşik Krallık vatandaşlarının Brexit sonrasında AB havaalanları ve Eurostar istasyonlarında AB üyesi ülkelerin pasaportlarını taşıyanların kullandığı otomatik kapılardan geçmeye devam etmesi.
Böylelikle Birleşik Krallık vatandaşları, ülkeleri AB'den ayrıldıktan sonra da "diğer dünya ülkeleri" vatandaşları ile beraber uzun pasaport kontrol kuyruklarında beklememiş olacaklar. Yapılan araştırmalara göre, ek pasaport kontrolleri Britanya pasaportlulara, AB ülkelerine seyahatlerinde fazladan 1 saat kaybettirebilir.
Konu, iki taraf arasında hala devam eden ticaret ve güvenlik müzakerelerinde gündeme getirildi ve İngiltere hükümeti hızlı geçiş hakkının korunması istemini tek tek bazı üye ülkelere de bildirdi.
Fakat AB Komisyonu'nun, bunun AB yasalarının ihlali olacağı görüşünde olduğu kaydediliyor.
Guardian gazetesinin Brüksel muhabiri tarafından görülen bir AB içi belgede "Schengen sınır kuralları bunu engelliyor" deniliyor.
İngiltere hangi kuralları uyguluyor?
İngiltere, biyometrik pasaport taşıyan Avustralya, Kanada, Japonya, Yeni Zelanda, ABD, Singapur ve Güney Kore vatandaşlarının otomatik geçiş kapılarını kullanmalarına izin veriyor.
Hükümet ayrıca kağıt üzerinde Birleşik Krallık'ın Brexit sonrasında sınırlarında ABD, AEA ve İsviçre vatandaşlarının da e-pasaport kapılarını kullanmaya devam etmesi modelini benimseyeceğini söyledi.
Fakat,
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Rezan Epözdemir, Terim'e neden 5 buçuk milyon TL transfer etti?2.14 yıl sonra yeni operasyon kararı!3.MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinler' çıkışı siyasiler için de bir anlam taşıyor mu?4.'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'5.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”
6.Kamu personeline nefret operasyonu: 8 ilde 20 kişi hakkında gözaltı kararı7.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!8.Sadettin Saran gözaltındayken, Ali Koç'tan başkanlık çıkışı9.Can Holding soruşturmasında yeni gelişme!10.OYAK'ta neler oluyor? Üyeler deprem yardımları tutarsız olunca hesap sordu!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







