Brüksel-Ankara hattında ‘vize-terör’ restleşmesi

Erdoğan, vize serbestisi karşılığında terörle mücadele yasasının değişmesini isteyen AB’ye “Ne zamandır Türkiye’yi yönetmeye başladınız?” diyerek rest çekti. Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, “Şartlar yerine gelmezse anlaşma suya düşer.” karşılığını verdi.

Brüksel-Ankara hattında ‘vize-terör’ restleşmesi

AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşması karşılığında önerilen vize serbestisinin sonbahara kalmasının ardından terörle mücadele yasasının değişmesini isteyen Brüksel ile Ankara arasında yaşanan soğukluk restleşmeye döndü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi bırakacağını açıklamasından bu yana AB’ye yönelik üslubunu sertleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün de Brüksel’e yüklendi. Erdoğan, Ankara’da  ATO Congresium’da düzenlenen bir programa yaptığı konuşmada terörle mücadele yasasını değişmesini isteyen AB’ye, “Ne zamandır Türkiye’yi yönetmeye başladınız?” diye sordu.

Terör yasasındaki muğlak ifadelerin ve yasanın uygulanma biçiminin muhalifleri sindirmeyi netice verdiği eleştirilerine kulak veren AB, yasanın yumuşatılmasını istiyor. PKK ile çatışmalarda verilen kayıplara dikkat çeken Türkiye ise buna yanaşmıyor.

Geçtiğimiz günlerde de ilgili yasanın değiştirilmeyeceğini söyleyen Erdoğan, “Kiminle anlaşırlarsa anlaşsınlar.” diyerek AB’ye rest çekmişti. Cumhurbaşkanı, dün de Avrupa ülkelerinin Türkiye’yi IŞİD tehdidine karşı da yalnız bıraktığı eleştirisini getirdi. Mültecilerin Avrupa’ya gidişinin önlenmesi karşılığında Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanıma esasına dayanan anlaşmada yasa değişikliği talebini antidemokratik bulduğunu söyleyen Erdoğan, “Kim size bu yetkiyi verdi? Bunlar nasıl demokrat?” diye çıkıştı.

Juncker: Yasa yoksa anlaşma da yok

Erdoğan’ın restine Avrupa’dan cevap geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Ankara’nın 72 kriterin tamamını yerine getirmemesi durumunda imzalanan göçmen anlaşmasının çökeceğini söyledi. Juncker, dün Almanya’da bir konferansta yaptığı konuşmada, “Vize serbestisi için kriterleri belirledik; 72 kriter var ve 65 numaralı kriter Türk hükümetinin terörle mücadele yasasını gözden geçirmesini söylüyor.” dedi.

Başbakanın değişecek olmasının anlaşmayı etkilememesi gerektiğini vurgulayan Juncker, “Türk hükümetiyle anlaşmaya vardık ve başbakanın görevden ayrılacak olması Türkiye ile AB arasında varılan anlaşmaların göz ardı edilmesine neden olamaz.” diye konuştu.
Avrupa Komisyonu başkanı, “Eğer Sayın Erdoğan, Türkleri Avrupa’ya serbest seyahat etme hakkından mahrum etmeye karar verirse bunu Türk insanına açıklamak zorunda. Bu benim değil, onun sorunu olacak.” ifadelerini kullandı.

Bozkır: Erdoğan’ın direktiflerine uyacağız

Dışişleri Bakanı Volkan Bozkır, Saray’ın Türkiye’nin terörle mücadele yasasından değişiklik yapılmayacağı açıklamalarına destek verdi. Dün Strasbourg temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Volkan Bozkır, Türkiye’nin AB ile vizelerin kalkmaması pahasına terörle mücadele kanununda değişiklik yapmayacağını söyledi. Dışişleri Bakanı, Ankara’nın bundan sonraki tavrının Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan alınacak ‘direktifler’ sonucunda netleşeceğini ifade etti. “AB ile anlaşmanın unsurlarından birinde aksama olursa tüm tablonun değerlendirilmesi durumu ortaya çıkabilir.” diyen Bozkır, terör yasası talebinin AB tarafından sonradan gündeme getirildiğini iddia etti.

<< Önceki Haber Brüksel-Ankara hattında ‘vize-terör’ restleşmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER