Brüksel'de AB-Türkiye Zirvesi

Türkiye-AB Zirvesi bugün Brüksel'de yapılıyor. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirve toplantısında ana hedeflerinin Avrupa'ya mülteci akınını kesmek olduğunu söyledi. Merkel ise Türkiye ile bugün bir anlaşma sağlayarak Avrupa'ya göçmen akınına bir düzen getirmek istediklerini söyledi. Zirve öncesi açıklama yapan Çipras ise bugünkü AB-Türkiye Zirvesi'ni "mülteci krizinin etkin ve insani bir şekilde çözülmesi için önemli bir adım" olarak nitelendirdi.

Brüksel'de AB-Türkiye Zirvesi

Toplantı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Donal Tusk, haftalar süren çetin müzakerelerin ardından tüm tarafların kabul edebileceği bir formül üzerinde anlaştıklarını dile getirdi. Bu zirvede aynı zamanda Türkiye ile ilişkilerin yeniden canlandırılması üzerinde de duracaklarını ifade eden Tusk, Türkiye'nin terörle mücadelede kilit bir ortak olduğunu ve Suriye'deki mesele ve Kıbrıs sorunu ile ilgili daha iyi işbirliğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Son günlerde de jeopolitik ve stratejik açından Türkiye ile işbirliğinin ne kadar önemli olduğunun daha iyi görüldüğünü ekledi.

Davutoğlu: Bugün tarihi bir gün

Türkiye-AB Zirvesi öncesinde açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa ile yeni bir sürecin başlangıcında olduklarını söyledi. Davutoğlu, şunları söyledi: "Bugün tarihi bir gün. AB'ye katılım sürecimizde 29 devlet ve hükümet başkanıyla Türk-AB Zirvesi'nde bir araya geleceğiz. Müzakere sürecimizi yeniden canlandırmak için tarihi bir gün. Aynı zamanda Avrupa ve çevresindeki son gelişmeleri değerlendireceğiz. Bugün Avrupa liderleriyle kıtamızın kaderini ele alacağız. Küresel krizleri ve mülteci sorunu da dahil olmak üzere bölgesel jeopolitik zorlukları görüşeceğiz. Bu yeni başlangıç için tüm Avrupalı liderlere minnettarım. Ortak evimiz olan Avrupa'nın geleceği için sadece bir toplantının başlangıcı değil, aynı zamanda yeni bir sürecin başlangıcı..."

'Planımız kaçak göçmenlik yerine yasal göçmenlik'

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile bugün bir anlaşma sağlayarak Avrupa'ya göçmen akınına bir düzen getirmek istediklerini söyledi. Merkel, "AB-Türkiye eylem planının ana unsurlarından biri de kaçak göç yerine yasal göçmenliği nasıl ikame edebiliriz ve Türkiye'deki mültecilerin durumlarını nasıl iyileştirebiliriz konuları." dedi. Merkel, Türkiye'nin mülteciler konusunda AB'den yardım beklemekte haklı olduğunu da ekledi.

'Zirve, mülteci krizinin çözümü için önemli'

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bugünkü AB-Türkiye zirvesi'ni "mülteci krizinin etkin ve insani bir şekilde çözülmesi için önemli bir adım" olarak nitelendirdi. Türkiye'nin AB üyeliğine aday bir ülke olduğunu hatırlatan Çipras, bu ilişkiyi bir çerçeveye oturtmak istediklerini söyledi. Türkiye ile diyalogun geliştirilmesinin mülteci akınını durdurmaya yardımcı olacağını belirten Çipras, zirveden herkes için olumlu bir sonuç çıkacağını umduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta Türkiye'de çok yapıcı görüşmeler yaptığını belirten Çipras, Türkiye'nin üyelik müzakerelerinde de ilerleme sağlanabileceğinden emin olduğunu dile getirdi. Yunan lider, Türkiye'nin mültecilerin Avrupa'ya geçişini azaltmak için ellerinden geleni yapması gerektiğini vurguladı.

'AB ülkeleri Türkiye'den bir miktar mülteci alabilir'

Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, Avrupa'ya göçmen akını sorununun çözümünde Türkiye'nin anahtar bir role sahiş olduğunu söyledi. Türkiye-AB Zirvesi öncesinde açıklama yapan Sipila, AB ülkelerinin Türkiye'den bir miktar mülteciyi kabul edeceğine dair haberlerin hatırlatılması üzerine, "Evet, müzakerelerde ele alınan konulardan biri de bu." dedi.

Midilli'ye mülteci akını sürüyor

Bu arada Midilli başta olmak üzere Ege adalarına mülteci akını kış şartlarına rağmen devam ediyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, geçtiğimiz hafta sadece bir günde 3 bin kişinin adaya ulaştığını açıkladı.

Yunan adalarına bu yıl 700 bine yakın mülteci geldi. Göçmenleri taşıyan botlardan 19'u battı ve yaklaşık 200 kişi öldü.

(CİHAN)
<< Önceki Haber Brüksel'de AB-Türkiye Zirvesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER