BTK ve TİB suç işledi

Yenihayatgazetesi.com’un da aralarında bulunduğu 5 siteyi Başbakanlık’tan gelen sözlü emirle kapatan BTK ve TİB başkanları ilgili kanuna göre suç işliyor.

Haber sitelerini bakın kim sansürletmiş?

Gazeteniz Yeni Hayat’ın da aralarında bulunduğu 5 haber sitesi, perşemde akşamı 20.30 sıralarında Başbakanlık’tan gelen ‘sözlü’ emir üzerine erişime tamamen kapatıldı. Telekominikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Dairesi Başkanı Ahmet Kılıç, kapatmaya gerekçe olarak 5651 Sayılı kanunun 8. Maddesi’nin Ek A bendini gösterdi. Ancak bu kanuna göre erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın ile ilgili olarak içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilmek zorunda. Tıpkı Cumhuriyet’in ‘Panama Belgeleri’ haberinde olduğu gibi… Cumhuriyet’in sadece söz konusu haberine erişimi engelleyen BTK/TİB, Yeni Hayat ve diğer 4 siteyi ise tamamen erişime kapatıyor. Bu şu anlama geliyor: Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan ve ona bağlı olan TİB Başkanı Cemalettin Çelik, IŞİD haberleri sebebiyle sitemizi erişime tamamen kapatarak resmen suç işliyor.

Sansürde yeni aşama

Basına yönelik sansür ve karartmada yeni bir döneme geçildi. Artık iktidarın hoşuna gitmeyen her hangi bir haber sitesi, ‘başbakanlıktan’ gelen sözlü bir emir üzerine hukuksuz olarak tamamen erişime kapatılabiliyor. yenihayatgazetesi.com, yarinabakis.com, subuohaber.com, onyediyirmibes.com, yeniyon.org siteleri işte bu yeni yöntemle(!) geçtiğimiz hafta perşembe gecesi erişime engellendi. Erişim yasağı öncesinde ilgili kurumlara hiç bir bildirimde bile bulunulmadı.

Sözlü emirle ‘erişim’ engeli

Gazete olarak, Cuma günü sabahtan itibaren BTK ve TİB’i defalarca aradık. Ancak hukuksuz karara ilişkin tek bir açıklama yapılmadı. İddiaya göre 45 kişinin hayatını kaybettiği Atatürk Havaalanı saldırısı ve IŞİD terör örgütüyle ilgili bir haber üzerine ‘erişimin engellenmesi kararı’ verilmişti. Ancak bunun doğru olmadığı TİB Daire Başkanı Ahmet Kılıç, tarafından bizzat Genel Yayın Yönetmenimiz Veysel Ayhan’a itiraf edildi. Kılıç, telefonla görüştüğü Ayhan’a, erişime engelleme talimatının ‘başbakanlıktan’ geldiğini söyledi. Aslında ortada kapatmayı gerektirecek bir haber bile yoktu.

Sadece habere erişim engellenmeliydi

Ahmet Kılıç’ın açıklamalarına göre Başbakanlık sansür istiyor ve TİB bunu uyguluyor. Aslında TİB’in bu talebe itiraz etme hakkı var ama bunu kullanmıyor. TİB Daire Başkanı Kılıç, sansüre gerekçe olarak ise ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8. Maddesi’ndeki Ek A bendini gösteriyor. Peki ne diyor o maddede: “Bu madde kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilir. Ancak, teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilir.”

Cumhuriyet’e farklı, Yeni Hayat’a farklı!

Kişiye özel yasa olmaz. Ve yasalar kişiye göre uygulanmaz. Bunu neden söylüyoruz; Cumhuriyet gazetesi geçtiğimiz hafta Panama Belgeleri’yle ilgili haber yaptı. Ve şikayet üzerine sadece söz konusu haberlere erişim engellendi. Ancak gazetenin sitesiyle ilgili ‘erişime tamamen engelleme’ kararı alınmadı. Sadece ilgili haber erişime kapatıldı. Doğru olan da buydu. Cumhuriyet için uygulanan yasa, Yeni Hayat ve diğerleri için neden uygulanmıyor? yenihayatgazetesi.com veya yarinabakis.com’un hangi haberinde sorun varsa o habere erişim engellenebilecek iken (Cumhuriyet örneğinde olduğu gibi) siteler sözlü bir emirle neden tamamen kapatılıyor? BTK ve TİB resmen, bilerek ve isteyerek suç işliyor. Bu keyfi kararın altında imzası olan bütün bürokratlar, bugün olmazsa yarın hukuk önünde hesap vereceğini unutmasın.

Sitemize erişim nasıl sağlanır?

Okurlarımız cep telefonu, tablet veya bilgisayarlarına VPN uygulaması indirerek #SansüreHayır diyebilir.
VPN uygulamaları: ZenMate, Opera VPN,
VPN Unlimited, Hideman VPN, Hideninja VPN, Hotspot Shield VPN, TunnelBear VPN, Hola VPN ve Zero VPN.
1) Uygulamalardan birini iOS, Android uyumlu cihazınıza ya da bilgisayarınıza kurun.
2) Uygulamayı cihazınızın ‘ayarlar’
bölümünden aktif hale getirin.
3) www.yenihayatgazetesi.com web adresini yazarak sitemize giriş yapabilirsiniz.

Mutlak bir siyasi sansür var


Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, internete sansür yasasının yürürlüğe girdiği 15 Nisan 2015’ten bu yana 3 bin haber linkinin engellendiğini söyledi. Sansürün uzun süredir sistematik olarak devam ettiğini belirten Akdeniz, şu ifadeleri kullandı: “TİB önce kapatıyor. Sonra Sulh Ceza Hakimliği aracığılı ile karar aldırıyor. Kararın içeriği gösterilmiyor. 5651 sayılı İnternet Kanunu’nu 8-a maddesine göre kapatıyorlar. Kararlar Anayasa’ya aykırı ve hukuksuz. Şu ana kadar 40 yakın AYM başvuru yaptık. Binlerce site sadece hükümete muhalif olduğu için engelleniyor. Eğer bir suç işlenmişse içerikle ilgili soruşturma açarsınız. Bütün siteyi hedef almazsınız. AİHM, kararlarında 15-30 günlük kapatmalara ‘mutlak sansür’ diyor. Türkiye’de site kapatılınca bir daha açılmıyor. Yeni alan adları ile devam ediliyor ama onlarda sürekli kapatılıyor. Mutlak sansür uygulanıyor. Şu anda siyasi sansür var. AYM’ye başvurup oradan da sonuç çıkmazsa AİHM’e gidilmeli.”

<< Önceki Haber BTK ve TİB suç işledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER