Bu basit problem bulmaca uzmanlarını bile çaresiz bıraktı

İnternet alemi dünden beri çok basit görünen bir matematik probleminin peşinde koşuyor. Daha önce de benzerleri sosyal medyayı uzun süreler meşgul eden problemde bu kez çiçekler kafa karıştırıyor.

Bu basit problem bulmaca uzmanlarını bile çaresiz bıraktı

Öncelikle Çin'in yerel sosyal medya sitesi Weibo'da ortaya çıkan, daha sonra Facebook'un Trending in China kanalıyla tüm dünyaya yayılan işlem en başta çok basit görünüyor. Ancak burada herkesin ilk bakışta göremediği minik bir detay var.



Bu nedenle kimi sonucu 25 bulurken, kimi 102 olacağını savunuyor. Halbuki bunların tümü yanlış. Haberin sonunda doğru yanıtı bulabilirsiniz. Ama nasıl oluyor derseniz teker teker anlatalım:

-Birinci satırdaki işlemde 3 tane birbirinin aynısı kırmızı çiçek toplanmış ve sonuç 60 çıkmış. O zaman kırmızı çiçeklerin her birinin değerinin 20 olduğunu söyleyebiliriz.



-İkinci satırdaki işlemde değerinin 20 olduğunu bildiğimiz kırmızı çiçek ile 2 tane birbirinin aynısı 5 yapraklı mavi çiçek toplanmış ve sonuç 30 olmuş. Buradan 5 yapraklı mavi çiçeklerin her birinin değerinin 5 olduğunu anlıyoruz.


-Üçüncü satırdaki işlemde değerinin 5 olduğunu bildiğimiz 5 yapraklı mavi çiçekten 2 sarı çiçek çıkardığımızda sonuç 3 oluyor. Bu durumda sarı çiçeklerin her birinin değeri de 1 ediyor.


Buraya kadarı ilkokul seviyesinde matematik işlemlerinden ibaret. Peki son satırda ne oluyor da herkes farklı bir sonuç buluyor?

Bu basit problem bulmaca uzmanlarını bile çaresiz bıraktı.

EVET SİZİN CEVABINIZ NE OLURDU? 


İŞTE CEVAP

Dikkatli bakınca son satırdaki mavi çiçeğin diğerlerinden farklı olarak 5 değil 4 yaprağı olduğunu görüyoruz. 5 yapraklı mavi çiçeklerin değeri 5 ise, bu mantıkla 4 yapraklı mavi çiçeğin değeri de 4 olmalı.



O zaman işlemimiz üst satırlarda çıkardığımız sonuçlardan hareketle şuna dönüştü: 1 + 20 x 4 = ?

Burada önemli bir matematik kuralını hatırlamak gerekiyor: Bir dizi işlemin aynı anda yapılacağı durumlarda çarpma toplamaya göre önceliklidir. Yani burada tarif edilen işlem 20 ile 4'ün çarpılması ardından da 1 eklenmesidir. O zaman sonuç 81!

Nasıl göründüğünden daha kolaymış değil mi?

<< Önceki Haber Bu basit problem bulmaca uzmanlarını bile çaresiz bıraktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER