Kanser riskini azaltan çay

Doğu Karadeniz Bölgesinde önceki yıl üretimine başlanan beyaz çay talebi karşılayamadı. Kanser hastalığını önleyici etkisinin ortaya çıkmasının ardından üreticiler beyaz çayı kendi kullanımı için sakladı.

Kanser riskini azaltan çay

Kanser hastalığını önleyici etkisinin ortaya çıkması ardından üreticinin beyaz çayı kendi kullanımı için sakladığını belirten Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan,  önceki yıl 600 kilo olan üretimin bu nedenle geçen yıl 350 kilograma kadar düştüğünü  söyledi. Kilosu 3 bin 500 ile 4 bin 500 lira arasında satılan beyaz çayın üretimi düştü. 

DÜNYADAKİ EN KALİTELİ BEYAZ ÇAY

"Türk beyaz çayı dünyada üretilen beyaz çaylar arasında en kalitelisi. Japonya’da yürütülen bilimsel çalışmalarda Türk beyaz çayında kanseri önleyici ‘JP 53’ kod adı verilen maddeye rastlandı. Kanserli hastaları tedavi etmek için kullanılıyor. Maddenin aynı zamanda hastalığının oluşmasını engelleyici koruyucu özelliği de var."


KANSER İLACI UMUDU

Türkiye’de faaliyet yürüten Augustus İlaç Mühendisliği ile Çay Teknoloji Şirketi Euro Çay'ın yöneticisi Dr. Ozan Fidan'ın Çaykur ile birlikte hazırladığı proje kapsamında  üretilen doğal ve organik beyaz çay, Japonya Araştırma ve Geliştirme Fonu desteğiyle Tokyo'daki ilaç araştırma ve geliştirme üniversitesi olarak bilinen Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'ne gönderildi. Burada geçen yıl yapılan araştırmada, Türk beyaz çayında kanserli hücreleri yok ettiği belirlenen ve 'JP53' kod adı verilen etken maddeye rastlandı. Önümüzdeki yıl ilaç olarak kullanılması planlanan maddenin özellikle akciğer ve mesane kanseri hastalarına umut olması bekleniyor.

BEYAZ ÇAY

Doğu Karadeniz Bölgesinde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde çay tarımında önceki yıl önce beyaz çay üretimine geçildi. Çaykur tarafından başlatılan uygulama ile 'Tomurcuk' olarak bilinen çayın üst filizleri üreticiler tarafından elle toplandı ve 2 yılda toplamda 950 kiloya yakın üretim gerçekleştirildi. Dünyada kilosu 1000 dolardan 15 bin dolara kadar değişen fiyatlarla satılan beyaz çayın vücut direncini artırarak bağışıklı sistemini güçlendirmesinin yanı sıra insan sağlığına önemli faydalarının bulunduğu biliniyor. 


<< Önceki Haber Kanser riskini azaltan çay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER