Bu da satılır mı demeyin!

Çin’in başkenti Pekin’de önceki günlerde hava kirliliğinin çok tehlikeli boyutlara ulaşmasının ardından verilen kırmızı alarmla birlikte halkın, şişeler içindeki ithal temiz dağ havasına büyük rağbet gösterdiği bildirildi.

Bu da satılır mı demeyin!

Pekin’deki hava kirliliği, havada metreküp başına düşen zararlı partikül oranını ölçen PM2,5 değeri 9 yüzü geçmişti. Dünya Sağlık Örgütü ise kabul edilen sağlıklı PM2,5 değeri ise 25. Hava kirliliğinin çok tehlikeli boyutlara ulaşmasının üzerine Pekin’de 7 Aralık akşamı kırmızı alarm verilmiş ve halk da bu alarmla birlikte daha çok maske takmaya ve temiz hava elde etme arayışına girmişti. Bu durumu değerlendiren yerli ve yabancı firmaların "temiz hava" satışlarında ise patlama oldu.

Halkın Günlüğü gazetesinin internet sitesindeki haberde, Kanadalı bir firmanın son iki hafta içerisinde sattığı temiz havada büyük artış olduğu belirtildi. Kanada’nın Alberta bölgesinde sıkıştırma yoluyla doldurulan teneke kutulardaki temiz hava Çin’in internet satış sitesinde satışa sunuldu. İlk olarak 5 yüz şişe Çin’e gönderilirken, ikinci gönderinin iki hafta içinde 7 yüz şişeye çıktığı kaydedildi.





İngiliz medyasına göre, Kanadalı şirketin açıklamasında, ellerindeki her şeyi sattıklarını ve bir Çinlinin kendilerinden bayilik istediğini söyledi. Kanadalı şirket, Çin’deki talep karşısında şok olduklarını ifade ederek, daha önce böyle bir olay yaşamadıklarını kaydetti.

Söz konusu şirket, başlangıçta temiz dağ havasını mühürlü plastik poşetlere doldurdukları ve eBay elektronik alışveriş sitesinde yaklaşık 1 dolara sattıklarını, şu an ise bir teneke kutuyu büyüklüğüne göre 46 dolara (yaklaşık 3 yüz yuan) kadar sattıklarını açıkladı. Bu da Çin’de bir şişe temiz havanın bir şişe sudan yaklaşık 150 kat daha pahalıya satıldığı anlamına geliyor.

Haberde Kanadalı şirketin, İran ve Afganistan gibi ülkelere de temiz hava sattıkları kaydedildi.

10 GÜNDE 10 MİLYON "TEMİZ HAVA" SATAN ÇİNLİ İŞADAMI ZENGİN OLMUŞTU

Çin’de içinde temiz hava bulunan plastik torbalar ya da şişeler yeni bir emtia değil. Gerek Çin içi, gerekse dışından bazı girişimciler Çin’deki hava kirliliğinden yararlanmaya çalışıyor.

Çin, 2014 yılında kirli havadan etkilenen turistlere oksijen kutuları sunmayı planlamıştı ve söz konusu şişeler, ülkenin Guizhou eyaletinde turizm planının bir parçası olarak üretilmişti.



Yine medyaya yansıyan haberlere göre, 2013 yılında, Chen Guangbiao isimli şanslı bir Çinli işadamı, içinde "temiz hava" olan gazoz ölçekli teneke kutularının bir tanesini 5 yuana (yaklaşık 2,3 tl) satmış ve 10 gün içinde 10 milyon kutu satarak zengin olmuştu.

<< Önceki Haber Bu da satılır mı demeyin! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER