Bu gerçekleşirse memurlar çok sevinecek

Memur, 1 Ağustos'ta başlayacak yeni görüşmelerde zamdan önce zarar tazmini isteyecek.

Bu gerçekleşirse memurlar çok sevinecek

Toplu sözleşme ve yeni vergi düzenlemeleri nedeniyle maaş zammı eline geçmeden eriyen memur, 1 Ağustos'ta başlayacak yeni görüşmelerde zamdan önce zarar tazmini isteyecek. 2014 yılıyla ilgili enflasyon farkı da öne çıkarılacak.

Bugün'den Yelda Ataç'ın haberine göre, memur sendikaları, hükümetle 1 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşme görüşmelerine hazırlanıyor. Bu kapsamda, memura zarar ettiren düzenlemeler öncelikle gündeme getirilecek.

3/2'nin zararı 700 lira

Örneğin seyyanen zam nedeniyle 2014'te enflasyon farkı verilmediği için oluşan yüzde 2,17’lik eksik ödeme ve yeni vergi düzenlemesi ile memurların daha yüksek vergi ödemesi önce çıkarılacak. Çünkü üst gelir grubu muamelesi yapılarak maaştan kesilen fazla vergiyle 3/2'deki bir memurun 2015 yılı için kaybı 700 lirayı aştı.

İşçi memur farkı arttı

Memurlar ayrıca, seçim öncesi işçiye yapılan yüzde 11,3'lük zam nedeniyle ortaya çıkan işçi-memur farkını da gündeme taşıyacak. BUGÜN'e açıklamalar yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 2013 yılında yapılan son toplu sözleşme için, “2014 ve 2015 yılı için memur masada pazarlandı” ifadesini kullandı. 2014 yılı için memura 123 TL zam yapıldığını anımsatan Koncuk şöyle devam etti:

Refah payı da önemli

“Gerçekleşen enflasyon hem emeklilerin hem kamu çalışanlarının zammının çok üzerinde oldu. Sadece 2014 yılı itibariyle değerlendirdiğimizde kamu çalışanlarının 2,17’lik bir enf-lasyon alacağı kaldı. Refah payı uygulaması, ekonomik büyüme, alım gücündeki azalma gibi konuları üst üste koyduğunuzda alacak artıyor.”

İktidarın borcu var

Memur ve işçi ile yapılan toplu sözleşmelerdeki farklılık nedeniyle alacaklarının ortaya çıktığını vurgulayan İsmail Koncuk, “AKP iktidarının, devletin memura borcu var” dedi. Koncuk ayrıca, yeni toplu sözleşme döneminde memurun zarar etmesi durumunun tekrar ortaya çıkması halinde her türlü tepkiyi vereceklerini ifade ederek, “Bizi satan bir anlayış gelişirse, neden olanların ipliğini pazara çıkarırız” yorumunu yaptı.

Korku iklimi sona eriyor

Memurun yalnızca maddi değil, sosyal haklar açısından da ciddi sorunları olduğunu belirten Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk, tüm çalışma kollarında memurların tayin, terfi, özlük hakları açısından sıkıntı yaşadığını kaydetti. Koncuk şöyle devam etti:

Atamada liyakata bakılmadı

“Türkiye’de tek başına iktidarın olması sebebiyle adeta bir korku imparatorluğu oluşturuldu. Binlerce idareci görevden alındı, liyakata bakılmadan atamalar yapıldı. Bu dönem inşallah bitiyor. Bundan sonra böyle bir korku ikliminin geçmişteki kadar güçlü olabileceğini düşünmüyorum. Bundan sonra sendikacılığın kitaba daha uygun bir şekilde olacağını düşünüyorum.”
<< Önceki Haber Bu gerçekleşirse memurlar çok sevinecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER