'Bu gidişle çiftçilikle uğraşanlar göç etmek durumda kalır'


Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat'ta bahar mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte il genelinde yaklaşık 5 milyon 500 bin dekar hububat ekili alanda gübreleme çalışmalarına başlandı.

Yerköy'ün Orhan köyü çiftçilerinden Hasan İnan, ekili hububat alanları için 2 ton gübre aldığını belirterek, "Gübre ve mazot fiyatları yüksek olması bizleri sıkıntıya sokuyor. Bu yüzden tarlamıza tam anlamıyla atmamız gereken gübreden kısıntıya gitmek zorunda kalıyoruz. Her yıl buğday taban fiyatlarının açıklanmasını umutla bekliyoruz fakat açıklanan fiyatlar maliyetlerimizi ancak karşılıyor. Devletimiz, inşallah bu yıl için biz çiftçileri düşünerek bizleri tatmin edecek bir fiyat belirlerler. Yoksa bu gidişle çiftçilikle uğraşanlar da göç etmek durumda kalır." diye konuştu.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, il genelinde bu yıl kış mevsiminin bol yağışlı geçmesinin çiftçiler açısından sevindirici olduğunu belirterek, bahar mevsimin gelmesiyle çiftçilerin gübre atımına başladığını söyledi.

Yılmaz, şunları kaydetti: "İl ve ilçelerimizde yaklaşık 5 milyon 500 bin dekar ekilebilir arazi var. Şuan gübresini temin eden vatandaşlarımız ekili hububat alanlarının gübresini atıyor. Önümüzdeki günlerde ise çiftçimiz ekin ilaçlama çalışması yapacak. Bunun yanı sıra nohut ve pancar ekimine de başlanılacak. İnşallah bu yıl hasat dönemi çiftçilerimiz açısından güzel bir yıl olarak geçer. Bölgemiz tarım ve hayvancılığa dayalı bir ildir. Bu yüzden nüfusumuzun yüzde 74'ü tarımla geçimini sağlamaktadır. Bu kapsamda gelirinin yüzde 74'ü tarımdan geliyor. Bu yüzden tarım bizim için çok önemli."

Hububat fiyatlarının çiftçiyi tatmin etmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Çiftçimizin tarlasından gelirinin dışında başka bir geliri yoktur. Olmadığı için bir yıl boyunca buradan elde ettiği gelirle geçimini sağlamak mecburiyetindedir. Girdi maliyetlerinin yüksek olması çiftçimizi sıkıntıya sokmaktadır. İnşallah devletimiz tarafından belirlenecek 2016 yılı hububat fiyatları çiftçimizin yüzünü güldürür." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Bu gidişle çiftçilikle uğraşanlar göç etmek durumda... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER