'Bu önlemlerin sonu yiyecek karnesi ve kuyruk'

Ekonomistlere göre, serbest piyasa ekonomisine uymayan enflasyonla mücadele planı kampanyası ve polisiye önlemlerin sonu yiyecek karnesi ve kuyruk.

SHABER3.COM

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonla mücadele programını açıkladı. Program ticari kredi faizleri ve bazı ürünlerde yüzde 10 indirim getiriyor. Ekonomistlere göre, serbest piyasa ekonomisine uymayan bu kampanya ve polisiye önlemlerin sonu yiyecek karnesi ve kuyruk.

Asıl önemlisi sıkı maliye politikası

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, enflasyonla mücadelenin en önemli ayağının sıkı maliye ve para politikası olduğuna işaret ederek, “Serbest rekabet ortamında firmalar ürünlerinin fiyatlarını belirlerken belli bir kâr marjı ile belirliyor. Şimdi yüzde 10 indirim yapacaklarsa acaba çok fahiş bir fiyat mı koyuyorlar diye akıllara geliyor. İndirimle enflasyonun düşmesi için çok fazla firmanın indirime katılması gerekiyor. Ama üç ay sonra indirimler bittiğinde ise yeniden enflasyon yukarıya çıkacak” dedi. Blomberg’e açıklama yapan Demiralp, enflasyonla mücadele için iki üç aylık periyotların yetmeyeceğini aktardı. 

Polisiye yöntemle enflasyon inmez

Prof. Korkut Boratav, Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’na ilişkin, ‘Bu gidişin sonu karne ve kuyruk’ dedi. Polisiye önlemlerle ya da belli kurumlara müdahale ederek enflasyonla mücadele edilemeyeceğinin altını çizen Boratav, yapılmak istenen şeyin serbest piyasa ekonomisi ile uyumlu olmayan açıklamalar olduğunu dile getirdi. Boratav, “Aşırı önlemin sonu karne ve vesika demektir. Bu gürültülü kampanyalarla uzun ve orta vadede bu önlemler enflasyonu kalıcı olarak düşüremez” dedi.

Enerjide zamlar zaten yapıldı

Bakan Berat Albayrak, “Dünyada çok sıradışı bir durum olmazsa, elektrik ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yapmayacağız” dedi. Ancak 31 Aralık 2017’den bu yana elektrikte yüzde 40’ı, doğalgazda yüzde 30’u aşan oranda zam yapılmış durumda. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Mustafa Yılmaz, zaten teknik prosedür gereği 31 Aralık’a kadar yeni zam düşünmediklerini belirterek Albayrak’ın açıklamasının yeni bir durum olmadığını göstermiş oldu.

<< Önceki Haber 'Bu önlemlerin sonu yiyecek karnesi ve kuyruk' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER