Bu sabah saatinizi kontrol ettiniz mi?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Mart 27 2016
Saatleri ileri almayı unutmayın! Yaz saati uygulamasına geçildi.

Yaz saati uygulaması kapsamında saatler bu sabaha karşı 03.00'da 1 saat ileri alındı. Saatlerin ileri alınmasıyla birlikte memurların mesai saatleri de değişti. Gün ışığından yararlanma süresini arttırmak ve bu şekilde daha fazla enerji tasarrufu sağlamak için Resmi Gazete'de yayınlanan 16 Mart tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla bu gece saat 03.00'te saatler bir saat ileri alındı. İstanbul Valiliği, kış saati uygulamasıyla birlikte memurların mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlemişti. 2016 yaz saati uygulamasıyla birlikte çalışma saatleri 28 Mart Pazartesi gününden itibaren 08.30-12.30 ile 13.00-17.00 arasında olacak. Aşağıda verilen uygulama ile güncel olarak saati kontrol edebilirsiniz.
Türkiye'de, 1925'te çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun'a dayalı olarak uygulanan yaz saati uygulaması 27 Mart Pazar günü başladı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 8 Kasım 2015 Pazar günü 04.00'dan itibaren 1 saat geri alınan saatler, 27 Mart Pazar günü 03.00'dan itibaren 1 saat ileri alınmış oldu.
Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine birlikte yapılıyor. İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile 800 milyon-1 milyar kilovatsaat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyor.
Günışığından daha çok faydalanmak için ortaya çıkan yaz/kış saati uygulaması fikri 1700'lü yıllara dayanıyor.
Benjamin Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'nden Fransa'ya elçi olarak yollandığı sırada, Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha çok yararlanması için The Journal
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kenya'da adam kaçırma girişimi: Eğitimci Mustafa Güngör'ün Türkiye'ye iade riski var!2.Meriç'te Erdoğan'la aynı safta yer tutan Özgür Özel'e tepkiler büyüyor3.17-25 Aralık'ın yıl dönümünde AKP'li vekilin saati dikkat çekti: İşte o saat!4.AİHM kararlarına rağmen hukuksuz operasyonlar sürüyor: 1601 kişi daha tutuklandı5.Duygulara köprü kurmak

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER







