Bundesliga'da Volkswagen şoku

Volkswagen 17 kulübe sponsorluk desteği sağlıyor. Sponsorluk gelirlerinin çoğunun altyapıya kullanılması gelecekte Alman futbolunun çöküşüne zemin hazırlayacak!

Bundesliga'da Volkswagen şoku

Avrupa ve dünya ekonomisinin son dönemdeki odak noktası Volkswagen skandalı… Emisyon testlerinde yaptığı manipülasyon yüzünden uzmanlar tarafından yaklaşık 40 milyar Euro hasara uğrayacağı tahmin edilen Volkswagen’in içinde bulunduğu durum özellikle Alman futbolunu da yakından ilgilendiriyor. Çünkü Volkswagen, Bundesliga ekonomisinde sponsorluk gelirleriyle büyük bir yer tutuyor. Volkswagen bünyesinde bulundurduğu Audi, Porsche, Lamborgini aracılığıyla; Bundesliga ekiplerinden, Wolfsburg, Bayern Münih, Schalke 04, Hertha Berlin, Hamburg, Werder Bremen, Hoffenheim, Augsburg, Hannover ve İngolstadt 04’e spornsorluk desteği sağlıyor. Bundesliga 2 ekipleri dahil edildiğinde grubun Almanya’da futbol için sponsor olduğu kulüp sayısı 17’ye çıkıyor.

DÜNYA FUTBOLUNU DA ETKİLEYECEK
 
Volkswagen'ın futboldaki etkisi sadece Almanya ile sınırlı değil. Grup, Bundesliga’dan sonra spora en büyük yatırımı İspanya’da yapıyor. Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid ve Valencia’nın sponsorları arasında yer alan Volkswagen ayrıca Fransa ve Brezilya Futbol Federasyonları’nın ana sponsorları konumunda. Yani yaşanan krizin sadece Almanya’da değil, dünya futbolunda derin bir yara açması söz konusu…

ALT YAPI SIKINTISI

Volkswagen'ın Alman futboluna senelik yaklaşık 400 milyon Euro katkıda bulunduğu tahmin ediliyor. Eğer grubun bu desteği çekmesi halinde sadece kulüplerin değil, Alman futbolunun genelinin büyük bir buhran içine girmesi söz konusu… Çünkü Alman kulüpleri genel politikaları gereği sponsorluk gelirlerinin çoğunu altyapıya harcıyor. 2002’den beri planlı bir şekilde futbola altyapısını oluşturan Almanya’nın bu konudaki en büyük destekçisi olan Volkswagen’den mahrum kalmasının Alman futbolunun geleceğini krize sokabileceği de ifade ediliyor. Volkswagen ayrıca Almanya Kupası’nın resmi sponsoru olması bakımından Almanya Futbol Federasyonu’na destek veriyordu.

EN BÜYÜKZARAR WOLFSBURG'UN

Yaşanan krizden en çok etkilenecek olan kulüp kuşkusuz geçen sezonu ikinci olarak tamamlayan Wolfsburg. Zira Volkswagen, kulübün sahibi… Kulübün stadının ismi dahi Volkswagen Arena… Uzmanlar Wolfsburg’un, Volkswagen’in sponsorluğunu kısması halinde en az 100 milyon Euro’luk kayıp yaşayacağını düşünüyor. Bu rakam sır olarak saklandığından tam olarak bilinmiyor. Ancak kulübün Şampiyonlar Ligi’nde evinde CKSA Moskova’yı ağırladığı karşılaşmayı 17 bin kişinin seyretmesi, stadın yarısının boş olması ve stat çevresinde de olumsuz bir havanın esmesi, kulübün yaşayacağı olumsuz durumların sadece başlangıcı olduğu konuşuluyor. Keza geçen sezon Bundesliga’nın en iyi futbolcusu seçilen Kevin de Bruyne’nin sürpriz bir kararla 74 milyon Euro’ya Manchester City’ye satılması da Wolfsburg’un önlem paketinin ilk aşaması olarak değerlendiriliyor.

MİLLET GAZETESİ

<< Önceki Haber Bundesliga'da Volkswagen şoku Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER