Bunun adı kıtlık... 'Yazlık patates ve soğan hasatları düşük geldi, fiyatların inme ihtimali yok'

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, “Yazlık soğan ve patates hasatları düşük geldi. Fiyatların 3-4 aylık dönemde inme ihtimali yok. İthalat devam edecek” dedi.

SHABER3.COM

Hükümet, martta aldığı kararla 20 Nisan’a kadar sıfır gümrük vergisiyle 200 bin ton patates ithalatı kararı almıştı. İthalat yetersiz kalırken, fiyatlar da düşmedi. Bunun üzerine sıfır gümrük vergisiyle patates ithalatı da 31 Mayıs’a kadar uzatıldı.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’a konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, “Yazlık soğan ve patates hasatları düşük geldi. Fiyatların 3-4 aylık dönemde inme ihtimali yok. İthalat devam edecek” dedi.

FİYATLAR ARTINCA TÜKETİM DÜŞTÜ

Fiyatlar artınca yıllık kişi başı soğan, patates tüketimi de düştü. İki ayda 28 bin tondan fazla soğan ithalatı yapılarak, 6.6 milyon dolar ödeme gerçekleştirildi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güngör, kararın çözüm olmayacağının zaten önceden belli olduğunu belirterek, “Soğan ekimi yeni bitti. Yazlık soğan hasadı başlamasına rağmen üretim miktarı ülkemiz için yeterli değil. Patates dikimleri havaların soğuk geçmesi nedeniyle mayıs ayında yapılacak burada da hasat yaklaşık 4 ay sonra olacak” ifadesini kullandı.

SORUN YAPISAL

Tarımsal üretimdeki yapısal sorunlar nedeniyle yüksek seyreden gıda fiyatları ve bu fiyatların enflasyon üzerindeki katı etkisi, yüksek gümrük duvarlarının yerle bir edilmesi ve tanzim satış ile çözülmeye çalışıldı. AKP hükümeti, 31 Mart seçimleri öncesi geçici tedbirlerle günü kurtarmaya çalışırken, ekonomistler ithalatın da bir çözüm olmadığı uyarısında bulunmuştu.
 
Hükümet, daha ucuza meyve sebze satma iddiasıyla İstanbul ve Ankara’da tanzim satış çadırları kurmuş, fakat bu projesinin de seçimlere yönelik olduğu anlaşılmıştı. Nitekim seçimlerin ardından birçok bölgede bulunan tanzim satış çadırları kaldırılmıştı.

<< Önceki Haber Bunun adı kıtlık... 'Yazlık patates ve soğan hasatları... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER