Burnumuzun dibinde bağımsızlığın sınırı mı çiziliyor?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Ocak 12 2016
Bağımsızlık referandumu için talimat veren Barzani, bölgede 440 km.’lik hendek kazdırıyor.

Türkiye, sınır güvenliğini sağlamak için Suriye sınırına hendekler kazarken, benzer bir faaliyet de Irak’ın kuzeyinde yürütülüyor.
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Başkanı Mesut Barzani’nin talimatıyla peşmergeler, İran sınırından Suriye sınırına kadar olan 440 kilometrelik hatta, 3 metre derinliğinde ve 3 metre genişliğinde hendek kazmaya başladı. Bu girişimin Barzani’nin yaptığı “Bağımsız Kürt Devleti için referanduma gidebiliriz” açıklamasından hemen önce başlatılması dikkat çekti.

Barzani’nin ‘hendekle sınır çizme’ çabalarına Irak milletvekilleri de tepki gösterdi. Bölgenin sıcak gelişmelere gebe olduğunu belirten bir yetkili, Türkmenler’in yok sayılmaya başlandığına dikkat çekti.
AMERİKALILAR DESTEK VERİYOR
Söz konusu hat, Suriye sınırında bulunan Rabia kasabasından başlayarak Telafer, Kerkük yakınlarında bulunan Havice ilçesi, Kerkük, Tuzhurmatu, Kifri, Hanekin ve İran sınırında bulunan Celevla kasabasına kadar uzanıyor. Kazı işleri, Amerika, İngiltere, Fransa ve Almanya’dan da gelen 60 civarında uzman yardımı ile yapılıyor.
Açılan hendeklerin “Bağımsız Kürdistan için sınır belirleme çalışması” olduğu iddia ediliyor. Hendekle belirlenen alanın Irak merkezi hükümeti ile Erbil’deki Kürt yönetimi arasındaki ihtilaflı bölgeyi de kapsaması dikkat çekti. Barzani’nin bu yolla “hem Irak merkezi hükümetinin hem de komşu devletlerin tepkisini ölçmek istediği” yorumu yapıldı. Ancak, ne Bağdat’tan ne Ankara’dan ne de başka bir devletten bu girişime yönelik bir ses yükselmedi. Hendekle belirlenen alan Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgeleri de kapsıyor. IŞİD’in bölgeyi ele geçirmesinin ardından Irak Ordusu, bu il ve ilçeleri peşmergenin hakimiyetine terk etmişti. Barzani’nin bu fırsattan yararlanıp,
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”2.'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'3.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!4.Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı adli kontrolle serbest bırakıldı5.MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinler' çıkışı siyasiler için de bir anlam taşıyor mu?
6.Can Holding soruşturmasında yeni gelişme!7.OYAK'ta neler oluyor? Üyeler deprem yardımları tutarsız olunca hesap sordu!8.Barış Terkoğlu adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı9.Zelenskiy: ABD ile anlaştığımız konular var!10.Kıyamet için gemi inşa ettiren sahte peygambere büyük öfke: Gemiyi ateşe verdiler

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER

AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, ...

'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'

Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeye...

Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı adli kontrolle ser...

MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinle...


