Bursa'da 695 bin sigortalı için 'asgari' destek

Bursa'da 695 bin sigortalı için 'asgari' destek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Erhan Karaca, Bursa'da 71 bin 201 bildirge veren işyerindeki toplam 695 bin 604 sigortalı ve Evde Çocuk Bakımı Projesi kapsamında bakıcı çalıştıran bin 103 annenin asgari ücret desteğinden faydalanacağını açıkladı.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nca (BSMMMO) BAOB Yerleşkesi Oditoryumu'nda, SGK İl Müdürü Erhan Karaca ve İl Müdür Yardımcısı Mustafa Yılmaz'ın sunumunda 'Yayınlanan SGK Uygulama Genelgesi Kapsamında Asgari Ücret Teşviği ve Uygulaması' konulu seminer düzenlendi.

Meslek mensuplarının yoğun katılımıyla gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez yaptı. Sönmez, TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, TÜRMOB yöneticileri ve Oda başkanlarından oluşan heyetle birlikte; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile toplantı düzenleyeceklerini, bakana meslek mensuplarının taleplerini ileteceklerini ifade etti. Sosyal Güvenlik Mevzuatı'nın karışık olduğunun altını çizen Sönmez, şöyle devam etti: "Bu nedenle işverenler ağır cezalarla karşı karşıya kalıyorlar. Bu da meslek mensuplarını olumsuz etkiliyor. Teşvikler, başlı başına sorun teşkil etmektedir. Teşviklerin birleştirilerek, daha kolay uygulanabilir, basit ve anlaşılabilir hale getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, sahte sigortalıların mali müşavirler ile ilişkilendirilmesini de doğru bulmuyoruz. Mali müşavirlerin işverenlerin talimatlarıyla sigortalı bildirimi yaptıkları göz ardı edilmemelidir."

TEŞVİK BEKLENTİSİ OLUŞTU

SGK İl Müdürü Erhan Karaca ise asgari ücretteki yüzde 30'luk artışı hatırlatırken, "Bu artış işçilik maliyetlerine de yansıdı. Bunun sonucu olarak iş dünyasında özellikle de asgari ücretlilerin yoğun olarak çalıştığı küçük ve orta ölçekli işletmelerde haklı olarak bir teşvik beklentisi oluştu." dedi. Karaca, Bursa'da toplam 71 bin 201 bildirge veren işyerindeki toplam 695 bin 604 sigortalı ve Evde Çocuk Bakımı Projesi kapsamında bakıcı çalıştıran bin 103 annenin 6661 Sayılı Kanun'la getirilen asgari ücret desteğinden faydalanabileceğini ifade etti.

DESTEKTEN YARARLANMA ŞARTLARI

SGK İl Müdür Yardımcısı Mustafa Yılmaz da, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kayıt dışına yönelmelerine engel olmak için böyle bir desteğin hayata geçirildiğini belirterek, kanuni düzenleme yapılmazsa asgari ücret desteğinin 1 yıl süre ile verileceğini bildirdi. Toplamda 11,4 milyar liralık bir destek sağlanacağını dile getiren Yılmaz, "Destek rakamı, prim ödeme gün sayısı günlük 3,33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak." diye konuştu.

Yılmaz, destekten yararlanma şartlarını ise şöyle açıkladı: "Çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili 2016 yılına ilişkin olarak aylık prim hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde verilmesi, 2015 yılına ait ek belgelerinin en geç 29 Şubat'a kadar işleme alınmış olması, sigorta primlerinin yasal süresinde ödemesi, kayıt dışı çalışan ve sahte sigortalı olmaması, kuruma prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması gerekmektedir."
CİHAN
<< Önceki Haber Bursa'da 695 bin sigortalı için 'asgari' destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER